Cum se conjugă corect verbele a vrea și a voi. De ce nu e corect „vroiam”

de: Anca Lupescu
17 11. 2023

Mulți români folosesc greșit formele verbelor a vrea și a voi, făcând o combinație între acestea. Dar cum se conjugă corect verbele a vrea și a voi? Cele două sunt distincte, dar mulți nu fac diferența între ele, combinându-le într-o formă complet eronată. „Vroiam” nu există în limba română, ci este o greșeală făcută atât de des, încât s-a implementat în vocabularul multor români. 

De ce nu e corectă forma „vroiam”

Pentru început, trebuie menționat că „vroiam” nu este un verb, ci o combinație între a vrea și a voi. 

Citește și: Fii bun la gramatică: cum se scrie corect: ”El creează” sau ”El crează”

Forma corectă este voiam, de la verbul a voi. Pentru că mulți fac confuzie între cele două verbe: a vrea și a voi, a ieșit „vroiam”, un cuvânt pe care mulți români îl folosesc în mod greșit. 

Opt din zece români folosesc în vorbirea curentă cuvântul „vroiam”, în loc de forma corectă: vream sau voiam.

Mai pe scurt, verbul „a vroi” nu există, așadar nici exprimările „vroiam”, „vroia” nu sunt corecte.

Forma de imperfect, persoana I singular și plural a verbului „a voi” este „voiam”, iar forma de imperfect, persoana I, singura și plural a verbului „a vrea” este „vream”.

Poate părea ciudat pentru cineva care a folosit constant „vroiam”, dar regulile limbii române spun că forma corectă este „vream”.

Cum se conjugă corect verbele a vrea și a voi

A vrea și a voi sunt două verbe distincte în limba română, iar ca să înveți să vorbești corect este nevoie să știi cum se conjugă fiecare dintre acestea.

Vezi și: Fii bun la gramatică: cum se scrie corect ”Nu fi supărat” ori ”Nu fii supărat”?

Conjugarea verbului a vrea la imperfect

  • Eu vream
  • Tu vreai
  • El/ea vrea
  • Noi vream
  • Voi vreați
  • Ei/ele vreau
  • „Vream să îți dau ceva” – este forma corectă a verbului a vrea, cu toate că poate părea ciudat pentru cei care folosesc constant „vroiam”.

Altfel, verbul a vrea poate fi oricând înlocuit cu a voi. 

Conjugarea verbului a voi la imperfect

  • Eu voiam
  • Tu voiai
  • El/ea voia
  • Noi voiam
  • Voi voiați
  • Ei/ele voiau

Așadar, fie folosești „vream”, fie „voiam”, însă forma „vroiam”, care e o combinație între cele două verbe, nu este corect, cu toate că o poți auzi la tot pasul. 

Deși nu este atât de folosită, forma „vream” este cea corectă din punct de vedere gramatical. 

Ce spun specialiștii

Dar pentru că forma de imperfect a verbului „a voi”, adică „vroiam” a devenit utilizată de tot mai mulți vorbitori, DEX online o recunoaște și o acceptă (deși menționează că nu este recomandabilă) a sinonim pentru „a voi” și forma „a vroi” – cu imperfectul vroiam.

Citește și: Cum se scrie corect gramatical: demult sau de mult?

Dar în ultima ediție a DOOM apar doar formele a voi și a vrea. Vroiam nu este o formă verbală acceptată de normele lingvistice actuale. 

„(…) etimologia lui a voi este controversată (a fost explicat ca împrumut din slavă, ca derivat regresiv din substantivul voie sau chiar ca refăcut din forme ale lui a vrea – „eu voi”).

Pentru unii lingviști, evoluțiile în timp ale lui ”a voi” și ”a vrea” sint indisociabil legate (ca în atestările vechi sau în formele de auxiliar); de aceea, de exemplu, Dicționarul limbii române (DLR), tomul XIII, 2005, nu tratează separat un verb a voi, ci îi include atestările sub forma-titlu a vrea (cu un record de 36 de pagini de citate și descriere a sensurilor).

Utilizarea mai frecventă, la imperfect, a fost explicată în mod foarte convingător prin necesitatea de a se evita omonimia supărătoare cu prezentul, din paradigma verbului a vrea („el vrea” = ‘el voia’ și el ‘voiește’)”, a explicat Rodica Zafiu în cadrul unui articol publicat în România Literară.