Cum se comportă vaccinul anti-COVID 19 și cu ce este diferit față de vaccinurile clasice. E bine de știut acest aspect

de: Ștefan R. Apostol
12 11. 2020

Într-un comunicat dat ieri, Comisia Europeană anunța încheierea unui acord cu Pfizer și BioNTech. Acordul a fost făcut pentru furnizarea a până la 300 de milioane de doze din vaccinul Pfizer și BioNTech. Conform acordului UE, cele 27 de țări ar putea cumpăra 200 de milioane de doze. În același timp ar avea opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

Vaccinul Pfizer și BioNTech, randament de 90 la sută

Comunicatul CE urmează anunțului de luni de la Pfizer. Potrivit acestuia vaccinul experimental dezvoltat cu BioNTech a fost mai eficient de 90%. Acest succes i-a propulsat ca primii producători de medicamente cu date intermediare de succes. Datele au parvenit dintr-un studiu clinic la scară largă, în trei faze clinice, cu voluntari din America.

„Ca o companie fondată în inima Europei, așteptăm cu nerăbdare să furnizăm milioane de oameni după aprobarea reglementării”, a scris cofondatorul BioNTech Ugur Sahin într-un comunicat.

Dacă e să comparăm rata de protecție vaccinului Pfizer și BioNTech cu cel gripal, am putea concluziona că vaccinul Pfizer și BioNTech protejează mai bine un pacient. De aceeași părere este și Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

”Atunci când compania producătoare a anunțat că este eficace în 90 la sută din cazuri înseamnă că dacă vaccinăm populația și o expunem la virus, 90 la sută din populația vaccinată nu va face boala. Asta înseamnă că este mai bun chiar decât vaccinul gripal. Vaccinul gripal ne ajută în proporție de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, și undeva în jur de 60-70 la sută, în cazul adulților și a vârstnicilor. De-asta a și fost un entuziasm deosebit când s-a anunțat acest lucru”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Cum a fost testat vaccinul Pfizer

Vaccinul este primul testat în Statele Unite, ca mai apoi, cele două companiile să declare că o analiză timpurie a rezultatelor a arătat că pacienților li s-au administrat două doze de vaccin. Vaccinarea s-a făcut la o distanță de trei săptămâni, iar pacienții au prezentat mai puțin cazuri de covid, cu aproximativ 90% mai puține. În același interviu acordat DIGI24, Sandra Alexiu a specificat care au fost modurile de testare la vaccinul Pfizer și BioNtech.

”Noi discutăm de un studiu care a ajuns la un nivel de 40 și ceva de mii de subiecți. asta înseamnă în jur de 45.000, în două loturi. Un lot care a primit vaccin și un lot care a primit ser simplu, inert, ser fiziologic sau apă distilată. Nu au știut nici doctorii care îi îngrijesc și nici pacienții cine ce a primit. Acest lucru se știe doar de către o comisie independentă care supraveghează să nu existe erori, pentru că orice eroare și orice lucru care se află poate să influențeze studiul.

Vaccinul Pfizer și BioNTech protejează mai bine un pacient

Se mai studiază acum. Mai urmează să fie niște răspunsuri până la 164. S-a și anunțat în comunicat, dar și așa, 164 de oameni care au făcut boala din 45.000 este un lucru foarte bun. Acești oameni care au făcut boala sunt din lotul care a primit ser simplu. Nu au fost din cel cu vaccinul cel nou. Ceea ce înseamnă că acest vaccin va avea eficiență foarte bună.”, a explicat Sandra Alexiu.