Cum se calculează, de fapt, data Paștelui Ortodox. De ce se schimbă în fiecare an
În 2022, Paștele Ortodox și cel Catolic pică la o săptămână distanță unul de celălalt, la fel cum s-a întâmplat și în 2018. Pentru a calcula data exactă a sărbătorii, oamenii bisericii țin cont de două fenomene naturale. Există însă și un algoritm, pe care-l găsiți în rândurile de mai jos ale acestui articol, unde îți spunem și anul în care e a fost adoptată metoda prin care se calculează data variabila a Paștelui.
Cum se calculează, de fapt, data Paștelui Ortodox
Anul acesta, Paștele Ortodox și Paștele Catolic sunt la o săptămână distanță, așa cum s-a întâmplat și în 2018. Metoda stabilirii procesului prin care se calculează data variabilă a acestei sărbători a fost stabilită în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea, în anul 325 e.n.
După cum menționam și mai sus, determinarea datei exacte a Paștelui, pentru fiecare an în parte, pornește de la două fenomene naturale importante, și anume echinocțiul de primăvară, care are loc pe data de 21 martie, și următoarea lună plină. Întrucât data ultimului fanomen variază, data la care este sărbătorit Paștele variază și ea. Cu toate acestea, Paștele va fi mereu serbat duminica, după cum s-a stabilit tot în secolul IV.
Înainte ca Sinodul să ia această decizie, creștinii foloseau calendarul ebraic ca referință, serbând Paștele în prima duminică după Nisan 15.
În prezent, Paștele Ortodox este sărbătorit în prima duminică după luna plină ce urmează echinocțiului de primăvară.
Citește și: Calendar ortodox februarie 2022. Ce sărbătoare majoră va fi în curând
De ce se schimbă în fiecare an
În situația în care echinocțiul are loc într-o zi de sâmbătă și coincide cu luna plină, Paștele poate fi celebrat chiar următoarea zi, duminica.
Dacă Paștele iudaic (14 Nisan) pică duminica, Paștele creștin va fi sărbătorit la o săptămână distanță. Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătoresc de asemenea la date diferite, de cele mai multe ori, întrucât cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul.
În timp ce Paștele Ortodox este calculat după calendarul Iulian, Paștele Catolic se stabilește în funcție de Calendarul Gregorian. Următoarea dată la care cele două sărbători vor coincide este 20 aprilie 2025.
La ortodocși, pentru calcularea datei Paştelui se foloseşte un algoritm. Astfel, luna în care va pica Paştele se stabileşte după următoarea formulă: [(d + e + 114) / 31], iar ziua după formula ((d + e + 114) mod 31) + 1, unde d = (19 * c + 15) mod 30, e = (2 * a + 4 * b – d + 34) mod 7, a = A mod 4, b = A mod 7, c = A mod 19.
Când pică Paștele Ortodox în următorii 5 ani:
2022 – 24 aprilie;
2023 – 16 aprilie;
2024 – 5 mai;
2025 – 20 aprilie;
2026 – 12 aprilie.