Cum se apără pinii de omizi, de fapt. Ce cheamă în ajutorul lor ca să ucidă dăunătoarea
Cum se apără pinii de omizi? Multe dintre plante sunt mai inteligente decât ne-am fi gândit. Copacii au evoluat atât de mult încât pot să trăiască în colonii, iar cei individuali pot comunica prin rețeaua de fungi din pământ cu ceilalți. Ce fac ei când sunt nevoiți să se apere de dăunători sau alte insecte și ce arată studiile recente? Ce trebuie să știi despre natură? Puțini ar fi crezut că acest lucru este real.
Cum se apără pinii de omizi?
Natura care ne înconjoară este în continuare surprinzătoare. Plantele sunt chiar mai inteligente decât am crede. Un studiu arată că majoritatea copacilor au evoluat mult și pot comunica prin rețeaua de fungi din pământ cu ceilalți.
Aceștia își pot împărtăși mesaje sau avertismente despre atacul unor insecte toxice ori alte pericole la care se pot expune. Noile dovezi arată că ei au simțul mirosului și gustului.
Pinul poate gusta saliva lăsată de o omidă pe crengile lui, moment în care poate pune la punct un sistem de apărare împotriva ei. Mai exact, poate alunga omida cu emiterea unei substanțe cu gust rău sau poate atrage un dușman către ea.
Biologul Monica Gagliano a susținut că plantele se pricep la mirosit apa, pentru a preveni în cele din urmă deshidratarea lor. Ele miros umiditatea din aer și descoperă sursa acesteia. Chiar și dacă sunt la mare depărtare de apă, ele simt în continuare unde este.
Copacilor le ,,bate inima”
Un grup de cercetători au descoperit în urmă cu câțiva ani faptul că toți copacii au ,,o inimă”. Specialiștii au folosit metode tehnologice pentru a verifica acest lucru și au indicat că noaptea au o pulsație în tot trunchiul, la fel cum se întâmplă în general oamenilor.
,,Pentru a găsi această bătaie ascunsă a inimii, cercetătorii au folosit metode tehnologice avansate, cum ar fi scanare terestră cu laser pentru a monitoriza mişcarea a 20 de tipuri diferite de copaci. Rezultate au şocat pe toată lumea şi au indicat că noaptea, în timp ce copacii dormeaa, aveau o pulsaţie în tot trunchiul, la fel ca oamenii şi alte creaturi.
Chiar dacă pulsaţiile nu sunt bătăi propriu-zise ale inimii, rolul este acelaşi şi anume acela de a menţine un ritm şi de a pompa lichide în tot trunchiul. Pulsaţiile descoperite de cercetători vin de la faptul că trunchiul copacului pompează şi distribuie apă în tot organismul, la fel cum inima pompează sângele.” (Sursa: descoperă.ro)