Cum scoți semințele de la ardei iute, înainte de a-l pune în mâncare. E cea mai rapidă metodă

de: Sabina Anastasia
06 10. 2023

Playtech Știri îți arată o tehnică prin care poți să îndepărtezi semințele din ardeiul iute, înainte de a-l pune în mâncare. Nu ai nevoie decât de un cuțit și nici nu îți va lua foarte mult timp să o pui în practică.

De ce este ardeiul iute atât de picant

Dacă și tu te numeri printre persoanele iubitoare de aromă picantă, cel mai probabil obișnuiești să adaugi în mâncăruri sau diverse conserve și ardei iute. Știm deja cu toții că acesta poate să provoace o senzație intensă de „căldură”, declanșată de capsaicină.

Capsaicina este un compus activ din ardeiul iute, iritant pentru majoritatea animalelor, dar și pentru oameni. Odată ce intri în contact cu acest compus, simți senzația de arsură. Chiar dacă ardeiul iute este un ingredient deosebit în bucătărie, trebuie manipulat cu mare grijă.

Ardeii iuți vin în nuanțe și arome diverse. Capsaicina pură este atât inodoră, cât și incoloră. Sigur ai remarcat că semințele provoacă o senzație de „căldură” intensă când sunt consumate, astfel încât se recomandă îndepărtarea lor din legumele amintite, înainte de a le pune în mâncare.

Cum să îndepărtezi semințele rapid

Indiferent la ce îți propui să folosești ardeiul iute, Playtech Știri îți prezintă o modalitate prin care poți să scoți semințele din el fără să te iriți, dacă ești atentă. Pentru început, trebuie să iei ardeiul iute și să îl freci rapid în palme, timp de câteva secunde.

Apoi, îndepărtează cu un cuțit sau cu un foarfece codița verde de la capătul ardeiului iute. Întoarce-l cu partea tăiată în jos, deasupra mesei de lucru, și bate în legumă ușor, cu degetul arătător, în așa fel încât să exerciți o presiune ce va conduce la căderea semințelor.

După ce semințele au căzut din ardeiul iute, poți să pui leguma pe masa de lucru și să o tai în formă dorită. Vei descoperi, dacă o secționezi pe lateral, că nu mai prezintă semințe și, astfel, nu riști să te confrunți cu o senzație de „căldură” prea intensă când mănânci din preparatul gătit.

Ce să faci dacă te-ai iritat sau te-ai ars

Atenție! Nu îți atinge ochii sau nasul în timp ce cureți ardeiul iute. Nimic nu este mai neplăcut decât să te confrunți cu senzația de arsură, fie ea și temporară. Multe gospodine nu țin cont de acest detaliu și ajung, în cele din urmă, să sufere iritații.

Dacă ajungi să te iriți, înainte de a apela la un medic, în funcție de gravitatea cazului, poți să apelezi la câteva metode rapide pentru a ameliora senzația de arsură. Uleiul de măsline, de exemplu, poate să te ajute în acest sens. Freacă zona afectată cu puțin produs de acest fel și te vei simți mai bine.

Citește și: Dulceața de ardei iute cu care Lupu Rednic a fost cucerit de soție: ”E genială, se mănâncă la friptură!”. Rețeta secretă a Corneliei Rednic EXCLUSIV

Alcoolul poate fi folosit în acest scop, de asemenea, fiindcă capsaicina din ardeiul iute este mai solubilă în produsul amintit decât în apă. Unele gospodine recomandă și prepararea unei paste groase cu bicarbonat de sodiu și apă, pe care să o aplici pe pielea iritată. Las-o să se usuce, apoi spală-te.