Cum scoți petele de apă de pe mobilă. Ingredientele care elimină cercurile albe instant!
Petele albe pot să apară și dacă apa sau aburul vin în contact cu suprafața lăcuită pentru mai mult timp. Se poate apela la câteva metode simple prin care se pot îndepărta parțial sau total petele albe.
Cum scoți petele de apă de pe mobilă
Uneori pata albă este umezeală ce a ajuns în interiorul peliculei de lac. Pate fi eliberată dacă locul acela este încălzit. Se pune un șervet de bumbac pe locul respectiv și se calcă pur și simplu cu fierul de călcat. O sursă de căldură poate fi și uscătorul de păr. Se încălzesc ușor marginile petei, după care se pata se freacă cu o cârpă cu ceară sau ulei. De repetat operațiunea de mai multe ori.
Dacă suprafața este ceruită, este posibil ca umiditatea să fie prinsă în stratul de ceară. Se îndepărtează ceara cu alcool denaturat. Dacă e colorată, va fi o problemă, deoarece va trebui curățată toată suprafața, după care se va recerui. Cu alcool se pot scoate și petele superficiale. Trebuie să reluați operațiunea de câteva ori. Locul se freacă cu o cârpă de bumbac înmuiată în alcool.
Dacă nu e vorba e umiditate, atunci s-ar putea ca lacul să fie deteriorat, iar atunci partea stricată trebuie îndepărtată. Se poate face prin polișare. Se poate polișa locul cu pastă de dinți. Aceasta ca îndepărta lacul distrus de la suprafață până se ajunge la stratul bun. După îndepărtare, zona se șterge cu o cârpă înmuiată în ulei de in sau măsline.
Alte metode
Dacă pasta de dinți este prea fină se face un amestec de 1:1 cu praf de copt și sare. Se freacă locul cu amestecul, după care se spală și se șterge bine. La final, se ceruiește ușor cu o cârpă înmuiată în ulei de in sau de măsline.
Pentru îndepărtarea peliculei afectate se mai poate folosi un burete abraziv fin sau lână de oțel, după care pulverizează pe suprafață un diluant greu volatil. De asemenea, curățarea suprafeței se poate face și prin șlefuire urmată de polișare. La final, gradul de luciu pe suprafață va crește. O metodă interesantă mai este și frecarea suprafeței cu maioneză.
Metodele prezentate sunt practice, iar rezultatul diverselor teste făcute de oameni pasionați. Dar ele să nu aibă întotdeauna un rezultat pozitiv, deoarece lacurile și celelalte materiale de finisare folosite pot reacționa foarte diferit. Este mult mai bine să se încerce mai întâi rezolvarea problemei cu ajutorul lor decât să se treacă direct la îndepărtarea totală a finisajului, dar și refacerea lui.