Cum scapi de bacteriile de pe grătar, de fapt. Greșelile pe care le fac mulți oameni cu carnea
Burgeri, friptură, pui, legume, toate parcă au un gust mai bun atunci când sunt preparate pe grătar. Și, de ce nu, pot fi și o opțiune mai sănătoasă. Cu toate acestea, există și unele pericole serioase pentru sănătate asociate cu iubita noastră metodă de gătit în aer liber. Haide să vedem cum poți să elimini bacteriile care se pot regăsi pe grătar.
Cum scapi de bacteriile de pe grătar
Sezonul grătarelor în aer liber este în toi, iar românii sunt mari fani ai acestei metode de gătit. De altfel, carnea este probabil cea mai populară mâncare preparată la grătar.
Dar care ne poate și îmbolnăvi. Numeroase studii au arătat că produsele din carne crudă conțin adesea bacterii dăunătoare. Salmonella din carne, pește sau produse lactate este deosebit de des responsabilă pentru simptome precum diaree, vărsături și greață Motivele contaminării cu germeni sunt, printre altele, lipsa de igienă și abuzurile considerabile în fabricile de procesare a cărnii.
Pericol pentru sănătate
Așadar, înainte de a încinge grătarul și a pune carnea pe el, cel mai indicat este să îl igienizezi corespunzător. Pentru că nu, căldura nu îl face să se curețe singur.
Folosit des, fără a fi curățat, grătarul acumulează grăsime și particule de mâncare arsă care ar putea adăposti și chiar atrage germeni periculoși pentru organism. Lăsată prea mult timp și necurățată, grăsimea poate deveni râncedă, se poate vaporiza odată cu căldura și poate lăsa un gust neplăcut mâncării tale.
De asemenea, grăsimea poate deveni o problemă de siguranță alimentară dacă este lăsată necurățată prea mult timp. Carbonul formează o crustă neagră pe grătarele și pe alte componente și poate lăsa rapid un gust de ars.
”Mucegaiul și bacteriile pot ajunge pe mâncare, putând să vă îmbolnăvească. Deși flăcările ajută la uciderea unora dintre ele, doar curățarea le poate elimina”, explică un cheful Sedesh Boodram, din Birmingham, Alabama.
Citește și: De ce să pui sare peste cărbuni când faci grătar, de fapt. Secretul de care nu aveai habar până acum
Cum trebuie să procedezi
Atunci când te apuci de curățat grătarul, grila acestuia este întotdeauna primul loc de unde trebuie să începi. După ce acesta a fost folosit și a fost lăsat la răcit puțin, începe să răzuiești cu o perie bună toate reziduurille rămase și cărbunele carbonizat.
Îndepărtează apoi grilajul și folosind apă fierbinte, detergent de vase ușor și o perie sau o lavetă din oțel inoxidabil curăță bine toate părțile grătarului. Asigură-te la final că îl clătești bine și îl usuci.
În cazul celui din fontă, înainte de următoarea folosire el trebuie uns cu ulei. Curățarea în profunzime a acestuia îl poate face să își piardă puțin din proprietățile antiaderente. Dar, este esențial să fie păstrat curat.