Cum scapi de amintirile neplăcute – 5 trucuri de la psihologi care sunt geniale

de: Ionuț Vieru
10 04. 2021

Experiențele traumatice te pot afecta la nivel neurologic și pot lăsa urme psihice adânci. Din păcate, aceste urme psihice îți pot influența comportamentul pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Există anumite metode ce te pot ajuta să uiți de amintirile neplăcute.

Psihologii, despre cum scapi de amintirile neplăcute

Psihologii de la Universitatea Cambridge au realizat un studiu în urma căruia ne prezintă două metode prin care oricine poate uita de amintirile neplăcute. Roland Benoit este coordonatorul studiului și susține că cele două metode sunt: înlocuirea amintirilor neplăcute cu altele mai plăcute și suprimarea amintirilor. Cercetările psihologilor au arătat că este posibil să blocăm unele amintiri. Odată blocate, ele rămân doar în subconștient. Acest proces este denumit de către psihologi „uitarea intenționată”.

Ce reprezintă „uitarea intenționată” a amintirilor neplăcute

Pentru a observa în detaliu cum funcționează acest proces de uitare, cercetătorii au analizat creierul unor voluntari, folosind RMN. De asemenea, experții susțin că înlocuirea amintirilor dureroase cu altele mai plăcute reprezintă o metodă foarte eficientă.

În 2004 au fost efectuate studii similare la Universitatea Standford și Oregon. Unul dintre coordonatorii acestui studiu, Michael Anderson, spune că acest mecanism poate fi întâlnit la orice persoană.

„Procesul de uitare activă este un mecanism de bază pe care noi îl folosim ca să eliminăm orice amintire tulburătoare, ca să ne putem concentra pe ce trebuie să facem în prezent”.

Cât de mult ne pot influența amintirile neplăcute?

Care este cea mai neplăcută amintire pe care o ai? Cum te simți atunci când te gândești la ea? Conform psihologilor, amintirea emoțiilor din timpul unei amintiri neplăcute, cum ar fi senzație de rușine sau de tristețe, pot conduce la disconfort emoțional, în special atunci când te gândești constant la asta. Florin Dolcos este membru al Grupului de Nueroștiințe Cognitive din cadrul Universității Illinois. Împreună cu colegii săi, acesta a descoperit că gândul la context și nu la sentimentele din trecut, reduc semnificativ impactul emoțional din prezent.

„Uneori, stăruim asupra sentimentelor de tristețe, de rușine sau de suferință din timpul unui eveniment, și acest lucru ne face să ne simțim din ce în ce mai rău. Asta se întâmplă și în cazul depresiei clinice: reflectarea asupra efectelor negative ale memoriei. Dar am descoperit că, în loc să ne gândim la emoțiile noastre din timpul unei amintiri negative, gândul la context, cum ar fi la un prieten care era prezent sau la cum era vremea, sau la orice altceva care nu are legătură cu amintirea emoțiilor din acel moment, ne va lua gândul, fără un efort suplimentar, de la emoțiile nedorite asociate cu acea amintire. Odată ce te adâncești în alte detalii, mintea ta va ajunge la ceva complet diferit și nu te vei mai concentra atât de mult asupra emoțiilor negative“, ne sfătuiește prof. Florin Dolcos

5 metode prin care putem scăpa de amintirile neplăcute

  • Recunoaște semnele fizice ale traumei emoționale

Există cazuri în care amintirile neplăcute pot lăsa urme fizice vizibile ale traumei emoționale. Cele mai comune simptome fizice ale unei amintiri neplăcute sunt: insomnie din cauza coșmarurilor, oboseală, agitație, probleme de concentrare.

  • Identifică trauma emoțională

Este foarte important să îți dai seama ce amintiri dureroase au puterea de a îți afecta viața în momentul de față.

  • Alungă stările de anxietate

Psihologii susține că există mai multe metode de a scăpa de aceste stări. Una dintre cele mai bune este exercițiul fizic. Încearcă să alergi sau să practici orice sport îți place.

  • Concentrează-te pe viitor

Faptul că te gândești prea mult la trecut nu-ți face bine. Încearcă să te focusezi mai mult pe viitor. Setează-ți țeluri și încearcă să le duci la bun sfârșit.

  • Caută să-ți faci noi amintiri

Cum am precizat și în studiile de mai sus, încearcă să înlocuiești amintirile neplăcute cu altele plăcute. Ai grijă să fii înconjurat de oameni ce îți vor doar binele și fă-ți cât mai multe amintiri frumoase de neuitat cu ei.