Cum scapă Elveția de cerșetorii români. Metoda genială descoperită în 2021: „Era teroare, parcă eram sub asediu”
Elveția s-a săturat de numărul de cerșetori români așa că a găsit o soluție pentru a „curăța” locațiile unde aceștia cereau ajutorul cetățenilor. Ce metodă genială au aplicat autoritățile?
Soluția Elveției pentru a scăpa de cerșetorii români
Elevțienii s-au săturat până peste cap de cerșetorii români care au ajuns să pună stăpânire pe străzi și să-i deranjeze pe cetățeni. Autoritățile a pus piciorul în prag și s-a gândit la o soluție neașteptată pentru a face „curățenie”.
Fiecare cerșetor care este dispus să plece definitiv din oraș primește câte un voucher către o destinație europeană. Mai exact, serviciul de migrație din Basel oferă bilete de tren și o donație de 20 de franci elvețieni fiecărui cerșetor care dorește să părăsească țara, arată The Local, care mai subliniază că este vorba despre un voucher care acoperă o călătorie cu trenul spre orice destinație europeană.
Mai mult decât atât, autoritățile au venit în prim-plan și cu extrama. Cum majoritatea sunt din România așa că nu se pune la socoteală mersul cu trenul, oficialii achiziționează un bilet de avion pentru aproximativ 60 de franci elvețieni pentru distanța Basel-București.
Condiția este simplă: „Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.
„Era teroare, parcă eram sub stare de asediu”
Zeci de cerșetori români, unguri, polonezi și bulgari au acceptat deja oferta, iar localnicii sunt mulțumiți și speră că vor scăpa de cerșetorii care au ajuns să fie agresivi și îi terorizează în special pe oamenii vârstnici și pe copii:
„Era teroare, parcă eram sub stare de asediu, bine că scăpăm de ei”, a spus unul dintre localnici, în timp ce altcineva a pus punctul pe i: „Dăm un ban, dar merită dacă nu-i mai vedem pe aici.”
„Cerşetorii au devenit o pacoste intolerabilă în Basel. Aceasta este limita. Nu poţi sta într-o cafenea de stradă fără să fii asediat de mulţi cerşetori”, a declarat consilierul local Pascal Messerli, pentru sursa citată. Spusele sale au fost întărite și de consilierul liberal René Häfliger:
„Modul în care cerşesc este foarte agresiv, mai ales dacă nu doreşti să le dai bani. Oamenii sunt hărţuiţi în oraş, iar asta îi deranjează enorm. Este nevoie să acţionăm urgent.”
„Au asediat practic oraşul, veneau ca muştele, iar unii au devenit agresivi”, conform publicației SRF. „Cerşitul în mod organizat este deja interzis. Pentru unii oameni, cerşitul este singura modalitate de a obţine bani”, a contraatacat Michelle Lachenmeier.