10 feb. 2024 | 15:55

Cum salvezi o plantă moartă. Testul care arată că rădăcinile au putregai

Diverse
Cum salvezi o plantă moartă. Testul care arată că rădăcinile au putregai
Cum salvezi o plantă moartă. Testul care arată că rădăcinile au putregai

Salvarea unei plante aparent moarte poate fi un proces delicat, dar cu puțină răbdare și atenție, unele plante au șansa de a-și recăpăta viața. Iată cele mai utile trucuri, dar și testul care îți arată dacă rădăcinile mai au vreo șansă sau sunt putrezite.

Cum verificăm starea rădăcinilor

Poate părea destul de greu să mai salvezi o plantă cu frunze maro și uscate, însă nu trebuie să ne pierdem speranța. Înainte de a începe procesul de revigorare, este esențial să identificăm cauza care a dus la starea ei deplorabilă și partea plantei

Culoarea frunzelor nu este mereu un indicator în ceea ce privește salvarea plantelor. De multe ori, la suprafață par complet distruse, dar acestea mai pot avea o cale de scăpare. Totul depinde de noi și felul în care le îngrijim din momentul în care identificăm problemele.

Primul pas în salvarea unei plante moarte este să tăiem tot ce este maro și uscat, iar mai apoi să verificăm cu atenție rădăcinile. Odată ce ați tăiat frunzișul maro și galben, ar trebui să verificați solul.

„Dacă frunzele sunt maro sau galbene, din păcate, nu vor reveni la normal”, spune un specialist în grădinărit.

O verificare atentă poate dezvălui dacă rădăcinile sunt încă vii și capabile de regenerare.  Creatorul de conținut a spus că, de cele mai multe ori, motivul pentru care plantele de apartament mor este pentru că sunt supraudate. Udarea excesivă este atunci când udați planta prea des, ceea ce face ca solul să fie constant umed.

Puteți folosi degetul sau un bețisoare umede pentru a verifica nivelul apei din plante. Când vă verificați solul, dacă este prea umed, specialiștii spun să vă udați planta mai rar. Dacă solul miroase urât, înseamnă că rădăcinile sunt uscate și nu mai au nicio șansă.

Cum se udă corect plantele

Îngrijirea adecvată a plantelor, inclusiv udarea corectă, este crucială pentru sănătatea și dezvoltarea lor optimă. O udare inadecvată poate duce la probleme precum ofilirea, putrezirea rădăcinilor sau chiar moartea plantelor.

Este esențial să înțelegeți cerințele individuale de udare ale plantelor pe care le aveți. Unele plante preferă solul umed în mod constant, în timp ce altele pot suporta perioade scurte de uscăciune între udări. Documentați-vă și identificați speciile de plante pe care le aveți pentru a ști când și cât de des trebuie să le udăm.

Citește și: Planta specială pe care trebuie să o ai în casă, îți aduce noroc în dragoste

Înainte de a uda o plantă, verificați întotdeauna umiditatea solului. Astfel, puteți evita udarea excesivă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor. Introduceți un deget în pământ pentru a evalua nivelul de umiditate; dacă solul este încă umed în adâncime, așteptați înainte de a uda din nou.

Ajustați frecvența și cantitatea de udare în funcție de nevoile specifice ale plantelor și de condițiile ambiantelor. Plantele de interior pot necesita udare mai frecventă în timpul sezonului de creștere, în timp ce plantele de exterior pot necesita mai puțină apă, mai ales în timpul sezonului ploios.

Ajustați frecvența și cantitatea de udare în funcție de nevoile specifice ale plantelor și de condițiile ambiantelor. Plantele de interior pot necesita udare mai frecventă în timpul sezonului de creștere, în timp ce plantele de exterior pot necesita mai puțină apă, mai ales în timpul sezonului ploios.

Prea multă apă poate fi la fel de dăunătoare pentru plante ca și prea puțină. Udați doar atât cât este necesar și asigurați-vă că solul are capacitatea de a se scurge pentru a evita stagnarea apei.

Cel mai bun îngrășământ pentru plante

Obținute din materiale organice, cum ar fi gunoiul de grajd, compostul sau alte materiale organice descompuse. Aceste îngrășăminte hrănesc plantele treptat, oferindu-le nutrienții de care au nevoie pe termen lung și îmbunătățind structura solului.

Află și: Planta de 30 de ori mai puternică decât lămâia și usturoiul. E un antibiotic perfect

Fiecare plantă are cerințe nutriționale specifice. De exemplu, plantele cu flori pot avea nevoie de un îngrășământ cu un raport mai mare de fosfor pentru a promova înflorirea abundentă, în timp ce plantele cu frunze pot beneficia mai mult de un îngrășământ cu un raport crescut de azot pentru a stimula creșterea frunzelor.

lantele pot avea nevoi nutriționale diferite în diverse etape ale ciclului lor de viață. De exemplu, o plantă în perioada de înflorire poate necesita un tip de îngrășământ diferit față de una care se află în etapa de creștere a rădăcinilor.

Este important să luați în considerare tipul de sol în care cresc plantele dvs. Unele soluri pot fi deja bogate în anumiți nutrienți, în timp ce altele pot avea deficiențe specifice care trebuie corectate prin îngrășăminte.

Înainte de aplicare, citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj pentru a asigura o utilizare corectă și eficientă a îngrășământului. De altfel, evitați supra sau sub-dozarea îngrășământului. Utilizați cantitatea recomandată pentru a evita daunele plantelor.

Plantele pot avea nevoi nutriționale diferite în funcție de sezon. Ajustați tipul și frecvența aplicării îngrășământului în consecință. Observați cum reacționează plantele la îngrășământ și ajustați cantitatea sau tipul utilizat, dacă este necesar.

Distribuiți îngrășământul uniform în zona rădăcinilor pentru a asigura o absorbție uniformă a nutrienților.

Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Digi24
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
EVZ.ro
Copaci care cresc repede. Ce să plantezi în curte ca să ai umbră în câțiva ani
Spynews
Devine obligatoriu în toate magazinele din România. Ordinul anunțat chiar astăzi, 14 mai
Capital.ro
Lista noilor localități unde se poate obține certificat de naștere sau deces în format digital
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro