Cum să toci legumele corect. Greșeala care conduce la deteriorarea rapidă a cuțitelor

de: Sabina Anastasia
14 11. 2023

Multe gospodine obișnuiesc să pună legumele pe tocătorul din lemn și să le taie cu cuțitul atingând blatul cu muchia lui inferioară, până la producerea unui zgomot. Este una dintre cele mai comune greșeli ce se pot face în bucătărie. Instrumentele se vor deteriora rapid așa.

Cea mai simplă tehnică de tăiat legumele

Indiferent dacă meseria ta presupune petrecerea timpului în bucătărie sau pur și simplu îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile culinare, stăpânirea celor mai comune tehnici de gătit te va face să fii cu un pas mai aproape de punctul în care să prepari mâncăruri cu adevărat impresionante.

Una dintre aceste tehnici se referă la manipularea instrumentelor de tăiat din bucătărie. Un exemplu ar fi cuțitul. Poate ai auzit deseori că legumele trebuie să fie tăiate sau tocate pe diagonală, însă n-ai înțeles exact la ce se referă concret acest lucru. Este o tehnică simplă de gătit.

Cum trebuie să tai legumele pe tocător, de fapt

Tu cum procedezi când trebuie să tai, de exemplu, un morcov? Dacă îl pui pe tocător și treci cuțitul prin el, iar atunci când muchia lui lovește blatul de lemn se aude ca o lovitură, nu procedezi corect. Gândește-te de câte ori lovești astfel cuțitul de tocător. În timp, se va deteriora rapid.

Pentru a toca corect legumele, trebuie să aplici tehnica tăierii pe diagonală. Cu alte cuvinte, iei bucata de morcov și ții cuțitul pe diagonală, nu drept. Tai, apoi, leguma menținând aceeași poziție, fără ca instrumentul de tăiat să lovească cu centrul său blatul de lemn.

Ce alte beneficii are tehnica tăierii pe diagonală

Tăierea în diagonală vine la pachet cu mai multe beneficii, pe lângă faptul că instrumentele de tocat nu se vor deteriora rapid. Această tehnică simplă de gătit expune o suprafață mai mare a legumelor la căldură, astfel încât se vor găti mult mai repede decât de obicei.

De asemenea, fiind tocate pe diagonală, legumele vor putea absorbi și mai multe condimente sau sosuri din mâncare. Dacă ții cuțitul într-un unghi de 60 de grade, când tai un morcov, de exemplu, feliile lui vor absorbi mai multă aromă. La final, rezultatul va fi mai gustos.

Citește și: Cum faci ca tocătorul să nu alunece pe masă. Secretul bucătarilor experimentați

În ce unghi trebuie să ții cuțitul când toci legume

La fel poți să procedezi și cu usturoiul, ceapa sau prazul. Bineînțeles, înainte de a le toca trebuie să te asiguri că ai îndepărtat orice urmă de murdărie. Ține ferm legumele pe tocătorul din lemn și cuțitul într-un unghi de 60 de grade, după care toacă-le cu încredere.

Aplică tehnica tăierii pe diagonală mai întâi legumelor ușor de tocat, cum ar fi morcovul sau prazul. După ce capeți experiență în acest sens, poți încerca să aplici aceeași tehnică în cazul alimentelor de dimensiuni mai mari, cum ar fi dovleceii.