Cum să ții căpșunele în frigider, în mod corect. Nu se vor strica atât de repede

de: Corina Oprea
18 03. 2024

Căpșunele sunt unele dintre cele mai iubite fructe, al căror sezon abia a început. Acestea au început să apară pe piețe și cumpărătorii deja s-au îmbulzit să pună mâna pe cele mai bune. Important este, însă, cum le păstrăm acasă, astfel, încât să reziste cât mai mult timp. Cum se țin, de fapt, la frigider.

Cum se păstrează căpșunele la rece

Întrucât sezonul căpșunilor abia a început, este foarte important să știm cum se păstrează corect la rece, pentru a evita ca acestea să se acrească. Este esențial să puneți căpșunile în frigider imediat ce ajungeți acasă, pentru a le avea într-o formă cât mai bună pentru mai mult timp.

În caz contrar, riscăm să le găsim stricate chiar de a doua zi sau chiar să înceapă să putrezească unele dintre ele, mai ales dacă au fost culese cu mai mult timp înainte. În schimb, frunzele de căpșuni rămân mai proaspete dacă nu le scoatem. Oamenii de știință recomandă să o faci chiar înainte de a le mânca.

În mediul online circulă o mulțime de trucuri utile, care au devenit virale în ultima perioadă. Unul dintre ele presupunse spălarea fructelor cu apă caldă, păstrarea acestora în apă rece pentru câteva minute și ștergerea acestora cu șervețele. Apoi, se pun la frigider într-o caserolă acoperită bine și asta este tot.

„Vom începe prin a pune căpșunile în apă caldă pentru a îndepărta toate bacteriile și murdăria. Odată gata, le vom pune la înmuiat în apă foarte rece cu câteva cuburi de gheață, apoi le scurgem și le uscăm, le punem între mai multe straturi de hârtie absorbantă de jos și de sus, acoperim foarte bine și asta e!”, spune un creator de conținut.

Trucul cu care nu vei da greș

Creatorul videoclipului spune că, dacă folosim acest truc, după o săptămână, căpșunele vor fi la fel de proaspete și gustoase. Important este să fie bine curățate și să nu aibă urme de mizerie. Mai mult, trebuie să le îndepărtăm și codițele, dar asigurându-ne că nu deteriorăm fructul.

Important este ca recipientul să fie mare, unde să putem depozita căpșunile cu atenție și fără să le atingem. Hârtia de bucătărie este esențială, deoarece absoarbe o parte din umiditate.

Căpșunile sunt foarte sensibile și pot fi deteriorate ușor, așa că este esențial să le păstrați la temperaturi între 2 și 4 grade Celsius în mod permanent. Amintiți-vă, de asemenea, că  toate căpșunile deteriorate sau infectate pot afecta căpșunile sănătoase, așa că este esențial să le separați și să aruncați orice fruct stricat.

Amintiți-vă că aceste fructe pot fi congelate. Este important să rețineți că textura lor poate deveni puțin moale atunci când le dezghețați, dar proprietățile rămân aceleași. Din acest motiv, este recomandat să nu le consumați singure după ce au fost la congelator, este mai bine să le folosiți pentru a face prăjituri, dulceață sau smoothie-uri.

Spălați-le bine, îndepărtați frunzele verzi și uscați-le cu hârtie de bucătărie pentru a evita formarea de cristale de gheață înainte de a le pune în congelator. Se recomandă să nu păstrați acolo mai mult de sase luni.

Beneficiile căpșunelor pentru organism

O cană de căpșuni întregi (aproximativ 144 de grame sau aproximativ 5 uncii) conține următoarele, conform specialiștilor americani:

  • Calorii: 196
  • Carbohidrați totale: 11 g
  • Fibre alimentare: 3 g
  • Zaharuri totale: 7 g
  • Proteine: 1 g
  • Grasimi totale : 0 g
  • Grăsimi saturate: 0 g
  • Sodiu: 1 mg
  • Potasiu: 220 mg
  • Magneziu: 19 mg
  • Vitamina A: 17 UI
  • Folat: 35 ug
  • Vitamina C: 85 mg

Ca agenți antiinflamatori naturali, căpșunile sunt bogate în antioxidanți și vitamina C. Acestea ajută la reducerea inflamației cronice și a problemelor de sănătate asociate acesteia. Un studiu din 2021 publicat în Antioxidants a descoperit că antioxidanții din căpșuni pot preveni și gestiona bolile legate de inflamație, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare.

De asemenea, căpșunele conțin antocianine și compuși care ajută din plin inima, în special în ceea ce privește menținerea tensiunii arteriale sănătoase și a nivelului de colesterol. Factorii de risc cardiometabolici care pot duce la boli cronice precum bolile de inimă sunt reduși de beneficiile pe care le au căpșunele.

Cu conținutul lor ridicat de fibre, căpșunile pot ajuta la susținerea digestiei sănătoase , la prevenirea constipației și la hrănirea bacteriilor benefice din intestin. Studiile arată și că aceste fructe pot ajuta la reducerea răspunsului la insulină și la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

Conținutul lor ridicat de fibre ajută, de asemenea, la încetinirea absorbției zahărului în organism.Căpșunile sunt, în general, sigure pentru majoritatea oamenilor. Dar pentru cei cu alergii la fructe similare, consumul de căpșuni poate duce ocazional la reacții alergice. Cu toate acestea, cercetările sugerează că reacțiile alergice la căpșuni sunt mai mult o intoleranță alimentară decât o reacție alergică normală.