Cum să speli puiul înainte de a-l găti, trucul unui bucătar celebru. În chiuvetă este interzis, împrăştii microbii!

de: Ioana Bucur
05 01. 2023

Un cunoscut bucătar a dezvăluit cum ar trebui, de fapt, să speli puiul înainte de a-l găti. Trucul recomandat de specialist ar trebui să devină obișnuință pentru fiecare dintre noi. Dacă bucata de carne este lăsată în chiuvetă, sub jetul de apă, bacteriile de pe suprafața ei se vor împrăștia peste tot, inclusiv pe mâinile noastre.

Cum ar trebui să speli puiul înainte de a-l găti

Una dintre cele mai consumate din lume, carnea de pui a devenit de ceva ani subiectul unei dezbateri aprinse între bucătari și specialiștii în alimentație. Nu din pricina gustului, modului de preparare sau efectelor asupra organismului, ci a modului în care ar trebui spălată.

În rândurile de mai jos, vei afla de la un cunoscut bucătar cum ar trebui să speli puiul înainte de a-l găti.

Carnea de pui este unul dintre cele mai populare produse alimentare din lume. Se găsește din belșug pe rafturile magazinelor, la prețuri accesibile și este extraordinar de gustoasă după ce este gătită. Este prezentă în supe, feluri principale sau antreuri, putând fi servită coaptă, prăjită, fiartă etc.

Cei mai mulți oameni obișnuiesc să spele puiul în chiuvetă, sub jetul de apă de la robinet, imediat după ce îl aduc acasă de la cumpărături, însă specialiștii de la Agenția pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA) nu recomandă această practică. Potrivit acestora, dacă spălați carnea astfel înainte de a o găti, există riscul ca bacteriile Campylobacter de pe suprafața ei să se răspândească pe mâini.

Trucul recomandat de un bucătar celebru

Heinz Wuth, bucătar și expert culinar, a explicat că la suprafața puiului se găsesc microorganisme precum Salmonella și Campylobacter ce, odată ingerate, provoacă gastroenterită bacteriană acută.

În momentul contactului cu apa, bacteriile sunt împrăștiate în chiuvetă, pe robinet sau în recipientul în care stă carnea, deci vorbim despre un risc de contaminare.

Pentru trucul folosit de bucătar, vei avea nevoie doar de prosoape de hârtie.

În loc să speli puiul la robinet, Heinz Wuth recomandă să-l pui într-un recipient pentru a-l curăța cu hârtie absorbantă. Prosopul de hârtie se umezește bine și se șterge cu el carnea.

„După ce ați îndepărtat impuritățile, aruncați hârtia și spălați-vă bine pe mâini. Trebuie să gătiți puiul imediat pentru a evita contaminarea acestuia”, a explicat acesta.