Cum să reduci factura la gaze. Modalități simple prin care plătești mai puțin și ai casa caldă
Odată cu instalarea toamnei și scăderea temperaturilor, mulți români se așteaptă la facturi mai mari la gaze. Costurile de încălzire reprezintă aproape jumătate din costurile medii de energie ale unei case. Cum să reduci factura la gaze și să păstrezi o temperatură comodă în casă? Există câteva sfaturi prețioase.
Cum să îți încălzești casa fără să plătești o avere pe factura la gaze
Cum să reduci factura de gaze și, în special, cum să reduci factura de gaze iarna? Dacă ai centrală pe gaz natural, folosești una dintre cele mai eficiente metode de încălzire a casei. Dar asta nu ajută prea mult atunci când primești acele facturi costisitoare de gaz natural în timpul iernii.
Creșterea costurilor de încălzire este rezultatul unei prognoze meteo mai reci și a costurilor mai ridicate pentru gazul natural en-gros, ca urmare a războiului din Ucraina.
Găsește locurile prin care căldura scapă din casă. Vei identifica zonele în care aerul rece pătrunde în casă, cum ar fi ferestrele, ușile, prizele electrice și instalațiile sanitare.
Verifică etanșările ferestrelor. Căldura pierdută prin ferestrele care nu sunt bine izolate se adună in factura generală de încălzire. O modalitate rapidă de a opri ca aerul cald să iasă este să etanșezi fereastra folosind materiale speciale.
Folosește-te de soare. Soarele ne oferă energie gratuită și curată, nu ai nevoie nici măcar de panouri solare pentru a profita de ea. Doar trage jaluzelele și perdele deoparte atunci când soarele strălucește și lasă soarele să îți încălzească casa.
Folosește perdele groase sau jaluzele pentru a păstra căldura noaptea. După ce soarele apune, închide perdelele și jaluzelele noaptea pentru a adăuga un strat de izolație la ferestre și pentru a preveni pierderea căldurii – înainte ca soarele să apună. Perdelele vor păstra cea mai multă căldură și sunt o investiție excelentă pentru eficiența energetică maximă în timpul nopții.
Controlează umiditatea. În special în climatul mai rece, umiditatea din casă poate fi o problemă. În loc să dai căldura mai tare, folosește un umidificator pentru a menține umiditatea din casă între 30 și 50%. Îți va fi mai cald cu puțină umiditate în aer.
Cum să reduci factura la gaze
Dacă ai un șemineu, nu îl folosi. Până la 80% din căldura produsă în șemineu iese direct pe horn. Și pe măsură ce iese, aerul rece este atras în casă prin scurgeri din pereții exteriori și ferestrele casei. Dacă ai un șemineu electric, lucrurile se schimbă și îl poți folosi fără probleme.
Dacă ai pod, ar trebui să îl închizi cu un capac. Acest lucru va asigura că aerul cald nu scapă în pod.
Îmbracă-te potrivit vremii. Pune-ți un pulover în loc să ridici temperatura în casă. Nu este niciun motiv să încălzești toată casa dacă îți este puțin frig. Poartă un hanorac, un halat și neapărat papuci de casă și ciorapi.
Folosește încălzitoarele de spațiu pentru camerele mici.
Dacă trebuie doar să încălzești o mică zonă pentru o perioadă scurtă de timp, ia în considerare utilizarea unei aeroterme sau a unui calorifer electric. Fără pierderi de căldură prin conductele de aer sau prin ardere, încălzitoarele de spațiu electrice sunt o modalitate excelentă de a încălzi o mică zonă închisă, cum ar fi garajul, magazia de unelte sau baia extrem de friguroasă.
Vezi și: Cum se curăță corect umidificatorul, de fapt. Greșeala asta o fac mulți români
Nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic pentru încălzirea întregii case, dar sunt perfecte pentru perioade scurte în spații închise.