Cum să pui usturoiul în piftie, de fapt. Greșeala uriașă care va tulbura zeama

de: Ana Chivu
09 12. 2022

Gospodinele se pregătesc intens pentru mesele de Sărbători. Majoritatea doamnelor se gândesc deja la bucatele pe care le vor pune pe masă celor dragi. Desigur că românii preferă mai ales în această perioadă preparatele tradiționale precum: tobă, cârnați de casă, sarmale, brânzeturi și mezeluri făcute în casă sau piftia care este nelipsită. Din păcate, nu multe bucătărese știu secretul pentru o piftie gustoasă. Când trebuie să pui usturoiul în ea?

Truc pentru piftie: când trebuie să pui usturoiul?

Piftia de porc este unul din preparatele care nu lipsesc de pe masa de Sărbători. Majoritatea românilor adoră să se bucure de Crăciun de bucate tradiționale precum: tobă, cârnați de casă, sarmale, chiftele și piftie.

Deși nu pare, preparatul din urmă este cel mai simplu de făcut. Este nevoie doar ca gospodinele să o facă exact cum știu de la bunici. Mai exact, bucătarii recomandă ca acestea să adauge usturoiul doar după ce carnea este total degresată.

Poți pasa acest ingredient sau îl poți tăia felii subțiri. Pentru un gust fabulos, pune usturoiul doar în zeama de carne limpede și caldă.

  • Ingrediente

2 picioare de porc
rasol de porc cu şorici
1 kg carne macră porc, bucată întreagă
2-3 cepe potrivite
sare
piper boabe
1-2 căpăţâni de usturoi

Cum trebuie să o pregătești: pas cu pas

  1. Pârlim picioarele și capul de porc
  2. Radem picioarele și capul de porc cu lama cuțitului și le spălăm
  3. Punem toată carnea la fiert
  4. Luam spuma,
  5. Adăugăm zarzavatul (morcovii, păstârnacul, ceapa), sare și piper
  6. Lăsăm să fiarbă până se desprinde carnea de pe oase
  7. Dezosăm carnea, o tăiem și o punem în castroane (se poate lăsa și puțin morcov, pentru culoare)
  8. Curățăm usturoiul și-l pisăm bine de tot
  9. Amestecăm usturoiul cu 100 ml supă
  10. Strecurăm supa și adăugăm în ea zeama cu usturoiul pisat
  11. Umplem castroanele cu zeamă și le punem la frigider.

Bucătarii profesioniști își doresc și un aspect deosebit, chiar dacă este vorba despre un produs cu bucăți de carne și legume tăiate neglijent la o primă vedere. Doamnele pot tăia morcovii într-un unghi special, iar pătrunjelul să fie pus direct în frunze, nu tocat.

De asemenea, este sugerat ca bucățile de carne să nu fie rupte, ci așezate frumos pe fundul recipientului. Ultimul pas după ce aranjezi frumos ingredientele solide este să pui rapid lichidul care este cald. În cazul în care ai câțiva pofticioși în familie ce nu consumă usturoi, poți să sari peste acest ingredient și să adaugi puțin hrean.