Cum să pregătești trandafirii pentru iarnă. Secretul prin care protejezi florile de îngheț
Când vine vorba de pregătirea grădinii pentru iarnă, unele plante au nevoie de un pic mai mult ajutor. Printre acestea se numără și trandafirii, care trebuie protejați de îngheț. Iată ce acțiuni trebuie să faci pentru ca plantele tale să fie trainice și să reziste mulți ani.
Cum să pregătești trandafirii pentru sezonul rece
Iernile pot fi aspre, astfel că temperaturile scăzute pot condamna la moarte plantele tale dragi din grădină. Însă acesta nu trebuie să fie un lucru cert! Cu îngrijirea și atenția corespunzătoare, trandafirii tăi pot traversa cu brio anotimpul rece. Haide să vedem care sunt pașii:
Tunderea tufelor
După căderea frunzelor, experții în grădinărit recomandă o tăiere de ușurare-curățare a tufei. Astfel, se taie ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm, dar este important să se evite ruperea acestora. Se taie, de asemenea, ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate, dar și cele care cresc spre interiorul tufei.
Mușuroirea
O operațiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile extrem de reci. Dacă vremea este geroasă și lipsește zăpada, atunci mușuroiul va proteja altoiul împotriva înghețului.
La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, când se sunt temperaturi negative atât ziua cât și noaptea, se acoperă altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ bine mărunțit, adus din altă parte a grădinii. Este indicat să se evite bulgării de pământ pentru că ei formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă.
Tratament cu zeamă bordeleză
Pentru o rezistență sporită, se recomandă tratarea plantelor cu cu zeamă bordeleză (piatră vânătă) sau alte fungicide pe bază de cupru. Aceasta previne bolile ca pătarea roșie, monilioza, bășicarea frunzelor, rapăn, mană, alternarioză, arsura frunzelor, sfâșierea frunzelor.
Cuprul conținut de zeama bordeleză ajută la o mai bună maturizare (lemnificare) a crengilor de trandafir, împiedică infectarea rănilor plantei și ajută la cicatrizarea lor.
Fertilizarea
Specialiștii nu recomandă sub nicio formă administrarea de îngrășăminte trandafirilor cu opt săptămâni înainte de venirea primului îngheț. La sfârșitul sezonului, aceștia au nevoie de hrănire cu potasiu-fosfor, care să le întărească sistemul radicular,
Irigarea
În zilele mai călduroase, când pământul nu este înghețat, este recomandat să uzi bine solul la rădăcina trandafirului, la o adâncime de 30 – 40 cm.