Cum să îngrijești pomii fructiferi în luna iunie: sfaturi pentru o recoltă bogată

de: Anca Lupescu
28 05. 2024

Cum să îngrijești pomii fructiferi în luna iunie ca să ai o recoltă bogată și sănătoasă. Aceste sfaturi trebuie respectate dacă vrei să ai fructe frumoase în vară. Luna iunie este perioada anului în care trebuie să te ocupi de îngrijirea pomilor fructiferi pentru a preveni problemele cauzate de insecte, boli și condițiile meteorologice.

Cum să îngrijești pomii fructiferi în luna iunie

Pomii fructiferi tineri sunt în luna iunie în plină activitate; rădăcini și lăstari noi se formează, iar primele fructe apar. Prin urmare, o udare suplimentară săptămânală va ajuta foarte mult pomul. Orice pom plantat într-un ghiveci sau container, ale cărui rădăcini sunt restricționate, va avea nevoie de umiditate suplimentară.

Vezi și: Ce să faci la pomii din livadă, în luna mai. Detaliul de care să ții cont pentru fructe delicioase și fără dăunători

Dacă creșterea pomilor este afectată, fertilizarea foliară săptămânală poate fi de mare ajutor pentru a depăși problema.

Câteva sfaturi pentru tăiere: dacă pomii cresc prea puternic, este recomandat să îndepărtezi vârfurile celor mai puternici lăstari. 

Începe tăierea de vară pentru prune, cireșe și corcodușe. Același lucru se aplică la nectarine, piersici și caise. 

Afidele și diferitele omizi devin mai active în această lună. Dacă frunzele tinere încep să se încolăcească și frunzele sunt perforate sau sunt mâncate, este o idee bună să cumperi pesticidul potrivit și să îl folosești conform instrucțiunilor.

Sfaturi pentru o recoltă bogată

Tăierea

Tăierea regulată ajută copacii să trăiască mai mult și mai fericiți. Deși cea mai mare parte a tăierii pomilor fructiferi are loc la sfârșitul iernii, unele tăieri pot fi făcute și vara. Taie orice ramuri noi care cresc de la baza copacului (vlăstari) sau drept în sus de pe ramurile orizontale (tulpini de apă) înainte de mijlocul verii. 

Aceste ramuri nu vor forma fructe și de obicei vor aglomera alte ramuri, ceea ce crește incidența bolilor și a problemelor cu insectele.

Cum să scapi de graurii din livada de cireși. Gospodarii de la țară au o metodă genială, veche de sute de ani

Verifică pomii

Verifică regulat ramurile, scoarța, frunzele și fructele în dezvoltare ale copacului pentru semne de insecte sau boli. Dacă găsești ceva, aplică tratamentele adecvate pentru a remedia problema.

Udă pomii regulat

Este mai bine să uzi adânc și rar, decât superficial și frecvent. Udă la fiecare una până la două săptămâni cu suficientă apă pentru a se infiltra la 60 de centimetri adâncime. Evident, frecvența va depinde de condițiile meteorologice: udă mai puțin în perioadele ploioase și mai mult în timpul secetelor.

Mulcire și fertilizare

Mulciul organic va ajuta la conservarea apei, va furniza materie organică în stratul superior al solului, va controla buruienile și, în cele din urmă, va ajuta copacul să producă rezultate mai bune. 

În ceea ce privește fertilizarea, cantitatea depinde de cât de bine crește copacul. Adăugarea de compost în jurul bazei pomilor fructiferi tineri (din nou, la câțiva centimetri de trunchi) este întotdeauna binevenită.

Vezi și: Când și cum se stropesc corect pomii din livadă. Perioada ideală pentru ca fructele să crească mari și zemoase

Rărirea fructelor

Copacul tău va produce probabil mai multe fructe decât poate susține. Rărirea fructelor înseamnă să elimini fructele bolnave sau cele pătate pentru a reduce greutate și a preveni ruperea ramurilor sub greutatea excesivă.

Pune în aplicare aceste sfaturi ca să ai fructe frumoase și multe, pomi fructiferi care cresc normal și sunt sănătoși.