Cum să încălzeşti o casă de 170 mp cu cele mai mici costuri pe lună. O familie din Odorheiu Secuiesc a găsit secretul

de: Andreea Vînătoru
31 01. 2024

În sezonul rece, românii caută alternative de a-și încălzi casele cu bani mai puțini. Majoritatea românilor preferă să se mute la țară, departe de orașele aglomerate și poluate, dar și din cauza costurilor uriașe la utilități. O familie din Odorheiu Secuiesc pare că a găsit secretul. Cum reușesc să încălzească o casă întreagă cu bani puțini?

Cum să încălzeşti o casă cu bani puțini

În România, cele mai populare soluţii de încălzire a locuințelor sunt peleții, gazul și energia electrică. Iarna, în cazul unei case de 100 de mp, costurile încălzirii variază între 2.700 şi 10.800 lei, extrem de scump pentru buzunarele bugetarilor.

În schimb, o familie din Odorheiu Secuiesc susține că plătește foarte puțin pentru încălzirea casei pe timpul iernii. Cum este posibil așa ceva? Femeia a dezvăluit că ea și soțul său au reușit să construiască o casă modernă din paie, iar locuința are o eficiență energetică extrem de ridicată.

Citește și: Cea mai nouă ofertă de la Enel. Cât costă să îţi montezi centrală termică de apartament în rate

O familie din Odorheiu Secuiesc a construit o casă din baloți de paie

Pe un grup dedicat celor care au ales să trăiască la țară, aceasta a povestit cum încălzesc 170 mp cu doar 5 metri cubi pe an. De precizat că un metru cub de lemne costă aproximativ 700 de lei, dar există și variante mai ieftine, la 300-400 de lei metrul cub. La un calcul atent, pentru 6-7 luni de încălzire, familia ar plăti în jur de 500 de lei pe lună.

Locuința este decorată tradițional

Locuim de 6 ani într-o casă construită din baloți mari de paie, unic în împrejurime. Partenerul meu a studiat timp de 2 ani tehnologia construirii din baloți de paie. Cu propriile mâini, din 80 de tone de paie și cu ajutorul rudelor, prietenilor, casa a fost construită timp de un an și jumătate.

Cel mai mare miracol în zilele de astăzi cred că este economia de energie a casei. Încălzim 170 de metri pătrați cu numai 5 metri cubi de lemn pe an. Înălțimea interioară este de 3 metri, iar pereții din baloți de paie au grosimea de 1 metru și 40 de centimetri. Încălzim toată casa cu soba monumentală din centrul livingului, în timpul iernii soarele de jos strălucește până la peretele comun.

Totuși, vara, soarele înalt nu intră din cauza umbririi. Sistemul de apă caldă este încorporat în sobă. Din luna aprilie până în noiembrie, apa caldă este făcută de panouri solare. Nu este făcut nimic din plastic, nu este nici gresie. Interiorul casei păstreazā valori, tot mobilierul casei, lămpile sunt făcute din lemn vechi, sau mobilier reînnoit”, a explicat femeia pe grupul de Facebook ‘Mutat la țară’.

Internauții i-au felicitat pentru felul în care au ridicat locuința

Comentariile internauților nu au întârziat să apară, iar mulți au lăudat invenția acestora.

„Daaaaa, mult hulitul „chirpici” din care strămoșii își construiau casele era de zeci de ori mai bun decât „cavourile” astea din beton sau bolțari. În plus, casa, dacă rămânea părăsită, intra pur și simplu în pământ. Felicitări, sunteți un exemplu!”, a scris un bărbat.

Citește și: Cum arată o casă veche de 130 de ani care se vinde cu 3.000 de euro, în România. Cumpărătorii s-au revoltat: „Cred că este o glumă”