Cum să faci cea mai bună dulceață de căpșune. Secretul gospodinelor pricepute

de: Ana Chivu
25 08. 2022

Majoritatea gospodinelor sunt acum în lupta cu bunătățile pentru cămară. Toate doamnele s-au obișnuit ca în această perioadă a sezonului cald să pună la borcane preparate care se vor consuma pe tot parcursul iernii și nu numai. Doar femeile care prepară de ani buni astfel de rețete știu toate trucurile pentru o dulceață de căpșune deosebită. Cum poate să îți iasă și ție magnific? Sigur invitații care vor gusta din ea o să îți ceară și o a doua porție.

Rețetă pentru dulceață de căpșune: ce secrete știu gospodinele?

Dulceața de căpșune este una din preferatele românilor. Gospodinele de la noi fac dulceață din multe fructe precum: pere, prune, gutui, lămâi, smochine sau chiar și nuci. Indiferent de vedeta rețetei, majoritatea pregătesc bunătățile pentru cămară în funcție de secretele aflate de la mame și bunici.

Cu siguranță cei mai pofticioși din familie își pregătesc des o gustare delicioasă cu clătite cu dulceață în zilele mai leneșe, așa că trebuie să ai și tu în casă câteva borcane.

  • Ingrediente

4 kg. de căpșuni din care au rezultat 3,5 kilograme gata curățate
3, 5 kg. de zahăr
4 lămâi potrivite cu coaja netratată

Mod de preparare

Spală bine căpșunile și lasă-le să se usuce. Dă jos codițele și pune-le într-un vas încăpător cu un fund mai gros. Stropește fructele cu zeama de la 3 lămâi și pune tot zahărul și lămâia rasă tăiată felii subțiri. Pune vasul pe aragaz la foc mic și lasă să clocotească preț de 40-50 de minute.

Vei observa cum se va forma o spumă, ulterior un sirop, iar mai apoi totul devine mai închegat. Încearcă dulceața pe o farfurie separată și vezi dacă are consistența dorită. Secretul este să lași dulceața să se răcească preț de cel puțin trei sau patru ore înainte să o pui la borcane. Curăță și dezinfectează bine borcanele, iar mai apoi pune ușor dulceața. Nu trebuie să îndeși cât mai mult produs în recipient pentru că va da pe afară.

Pentru un plus de aromă și prospețime este recomandat să pui în fiecare borcan cel puțin o frunză de mentă. Cu siguranță asta îi va da o mireasmă deosebită și îi va încânta pe invitații tăi care pot să o servească alături de câteva clătite pufoase. De asemenea, poți faci și multe alte prăjituri cu blat de vanilie sau cacao cu dulceața de căpșune. Mai mult decât atât, ea poate fi servită și în cornulețe în loc de rahat sau gem.