24 sept. 2024 | 13:51

Cum să cureți arsura de pe cazanul de țuică. Cele două ingrediente ieftine care te ajută să-l faci ca nou

Utile
Cum să cureți arsura de pe cazanul de țuică. Cele două ingrediente ieftine care te ajută să-l faci ca nou
Cum să cureți arsura de pe cazanul de țuică. Cele două ingrediente ieftine care te ajută să-l faci ca nou

Cazanul de țuică se numără printre obiectele nelipsite din multe gospodării. Este folosit în special toamna, pentru a face țuică din fructele fermentate, iar pentru a-l menține funcțional cât mai mulți ani, este nevoie să fie îngrijit corespunzător.

Cu ce să cureți cazanul de țuică

Arsura de pe cazan se formează în principal din cauza acumulării de resturi din procesul de distilare, precum și a zaharurilor din fructele fermentate, care se lipesc de suprafața metalică. La temperaturi înalte, aceste reziduuri se ard și lasă în urmă pete greu de îndepărtat. Dacă aceste depuneri nu sunt eliminate la timp, ele pot afecta uniformitatea încălzirii și pot duce la defectarea cazanului.

Cenușa este una dintre cele mai vechi și eficiente soluții pentru curățarea cazanelor și a altor ustensile de metal. Alcalinitatea ridicată a cenușii acționează ca un abraziv natural care descompune depunerile de arsuri fără a deteriora suprafața metalică. Începe prin a aduna o cantitate suficientă de cenușă dintr-un foc de lemne. Asigură-te că aceasta este bine cernută, pentru a elimina bucățile mari de cărbune sau alte impurități care ar putea zgâria metalul. Amestecă cenușa cu apă fierbinte până obții o pastă omogenă.

Aplică pasta de cenușă pe suprafețele arse ale cazanului, insistând asupra zonelor cu cele mai mari depuneri. Folosește o perie de sârmă sau un burete pentru a distribui pasta în mod uniform. Lasă amestecul să acționeze timp de 10-15 minute, astfel încât cenușa să aibă timp să descompună depunerile.

După ce ai frecat bine suprafețele, clătește cazanul cu apă călduță, asigurându-te că elimini toate urmele de cenușă. Rezultatul va fi un cazan curat, gata de utilizare.

Oțetul, eficient pentru a curăța suprafețele metalice

Oțetul este un alt ingredient simplu și eficient, ideal pentru curățarea cazanului de țuică. Acesta este cunoscut pentru proprietățile sale acide, care ajută la descompunerea depunerilor de minerale și a reziduurilor arse, precum și pentru capacitatea sa de a elimina mirosurile neplăcute. În combinație cu cenușa, oțetul poate face minuni pentru cazanul tău.

După ce ai curățat cazanul cu cenușă, poți folosi oțet pentru a elimina orice reziduuri rămase și pentru a oferi cazanului o strălucire suplimentară. Diluează oțetul cu apă în proporție de 1:1 și aplică soluția pe suprafața cazanului folosind un burete moale.

Freacă suprafața cazanului cu buretele îmbibat în oțet, concentrându-te pe zonele care mai prezintă urme de arsuri sau pete. Oțetul va descompune orice resturi rămase și va degresa cazanul, lăsându-l curat și fără mirosuri neplăcute. După ce ai curățat cazanul cu oțet, clătește-l bine cu apă curată și usucă-l complet înainte de următoarea utilizare.

Digisport.ro
Câţi bani a ajuns să câştige Bănel Nicoliţă, după ce şi-a distrus averea în 4 ani
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Dan Negru a rămas fără cuvinte. Ce i s-a întâmplat în emisiunea de la Kanal D
Spynews.ro
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Anca Țurcașiu nu se mai ascunde. Vedeta iubește din nou!
EVZ.ro
Cristina Ștefania a ajuns de urgență la spital! Speak, declarații despre starea ei de sănătate: ”Nici nu vreau să mă gândesc” | FOTO
Spynews
Este cea mai tristă zi. S-a stins marea doamnă a lumii filmului. Românii au crescut cu filmele ei
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro