Cum s-a produs carambolul de pe Autostrada A3, în care au fost implicate 12 mașini: “Efectiv, orice mașină venea intra una într-alta”

de: Ionuț Vieru
14 11. 2024

Un grav accident în lanț a avut loc joi dimineață pe autostrada A3, la kilometrul 56, în apropierea localității Râfov. Incidentul, produs în jurul orei 7:00, a implicat 12 autoturisme care s-au lovit succesiv, în condiții dificile de carosabil. Accidentul a fost provocat de pierderea controlului asupra uneia dintre mașini, ceea ce a declanșat o serie de coliziuni. Din cauza gravității și a numărului mare de persoane implicate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a activat planul roșu de intervenție.

Accident în lanț pe autostrada A3, în dreptul comunei Râfov: Mărturiile șoferilor surprinși în carambolul de 12 mașini

Scenele din timpul accidentului au fost descrise de martori ca fiind terifiante, „ca într-un film”. Unul dintre șoferii implicați în accident a povestit că n-a mai văzut așa ceva până acum:

„Efectiv, orice mașină venea intra una într-alta. Cum treceau pe lângă mine și cum se învârteau… Îmi tremură și vocea, și picioarele…”

O șoferiță care a ieșit din mașină încerca să oprească mașinile care veneau cu viteză:

„Bum, una într-alta… Una, două, trei… Efectiv nu încetineau niciuna. Am ieșit din mașină și am început să fac cu mâinile să oprească, să oprească, să oprească…”

Cauzele accidentului: poleiul și carosabilul alunecos

Poleiul și lipsa de aderență au contribuit la producerea accidentului. Martorii susțin că degivrarea drumului a fost inadecvată, ceea ce a făcut ca pe carosabil să se formeze o peliculă fină de gheață. Unul dintre șoferi a declarat:

„Degivrarea foarte proastă făcută, polei, gheață, foarte urât. Noi am fost primii care am intrat în parapet, după aceea toți au intrat în noi.”

Un alt pasager a adăugat că, deși nu era polei la sol, efectul condensului de pe pod a creat o zonă periculoasă:

„Nu a fost polei pe jos, dar din cauza podului se face condens pe el, nu am putut controla mașinile și ne-am izbit unii de alții.”

Un pasager aflat în a opta mașină intrată în carambol a povestit cum șoferii și pasagerii au început să iasă din mașini și să caute refugiu pe marginea drumului, speriați de mașinile care continuau să intre în coliziune:

„Ce ați apucat să faceți? Ce? Să sărim peste balustradă, că intrau alții în noi. Când coboram din mașină, intrau alții în noi.”

Intervenția autorităților și activarea planului roșu

ISU Prahova a declanșat planul roșu de intervenție la aproximativ 20 de minute după primirea apelului la 112. În urma coliziunii, 25 de persoane au suferit traumatisme ușoare și au primit îngrijiri medicale la fața locului. Dintre acestea, două persoane – bărbați în vârstă de 44 și, respectiv, 45 de ani – au fost rănite mai grav și au necesitat transportul de urgență la spital pentru îngrijiri suplimentare.

„S-a declanșat planul roșu la aproximativ un sfert de oră, 20 de minute după ce am primit solicitarea la 112,” au transmis reprezentanții ISU Prahova.

Accidentul a provocat blocarea traficului pe autostrada A3 timp de trei ore, iar coloana de mașini s-a întins pe câțiva kilometri. În această perioadă, circulația a fost deviată pe Drumul Național 1 (DN1), pentru a permite echipelor de intervenție să gestioneze situația și să desfășoare investigațiile necesare.

Poliția și verificările asupra carosabilului

Poliția și echipele de intervenție au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului și dacă administratorul drumului poate fi tras la răspundere pentru condițiile inadecvate ale carosabilului. Deși nu au fost încă formulate concluzii oficiale, existența poleiului pe carosabil, la o oră de vârf și într-o zonă predispusă la condens, ridică întrebări legate de calitatea lucrărilor de întreținere și degivrare efectuate de autorități.

„În astfel de situații, administratorii de drum trebuie să asigure condiții de siguranță pe carosabil, mai ales pe porțiunile cu risc crescut de formare a gheții, cum sunt podurile,” a declarat un reprezentant al poliției rutiere.

De asemenea, polițiștii recomandă șoferilor să reducă viteza și să acorde atenție sporită condițiilor de drum, mai ales în perioadele de îngheț sau condens.

Cele două persoane grav rănite au fost transportate la spital, iar ceilalți răniți au primit îngrijiri medicale la fața locului, fără a necesita internare. În urma accidentului, mai multe dintre autoturisme au fost avariate grav, necesitând reparații extinse sau chiar înlocuiri. Accidentul a lăsat în urmă imagini dramatice, cu mașinile împrăștiate pe carosabil și șoferii încă șocați de cele întâmplate.