Cum reduci factura la energia electrică. Ce trebuie să ai în toate camerele din locuința ta

de: Năstase Mirabela
01 11. 2021

Cum reduci factura la energia electrică. Iată ce trebuie să ai în toate camerele din locuința ta. Aceasta poate fi considerată o schimbare infimă, dar poate să aducă economii substanțiale pe termen lung.

Cum reduci factura la energia electrică

Dacă nu ți-ai dat seama la ce anume ne-am referit, îți spunen noi ce anume ți-ar putea reduce factura la energia electrică: becurile economice. Trebuie să știi că becurile econimice și LED consumă cu până la 80-90% mai puțină energie. Prin urmare, este mai mult decât evident că prin simpla înlocuire a clasicelor becuri incandescente cu becuri economice sau LED se poate reduce energia consumată în casă, dar și emisiile de carbon ce contribuie la încălzirea globală. Ce caracteristici au însă becurile în funcție de tipul lor:

  • Becuri Incandescente
  • Becuri cu halogen
  • Becuri fluorescente
  • Becuri economice
  • LED (Light Emitting Diode)

Dintre tipurile de becuri expuse mai sus, cele economice și cele LED sunt cele mai bune alternative pentru iluminare din considerente ce țin de eficiență a luminii, durata de viață și energie economisită.

De precizat este că becurile economice dau aceeași cantitate de lumină precum becurile incandescente, utilizând numai 1/5 din energia consumată de acestea din urmă. Astfel de becuri generează, în schimb, cu 80% mai puțion dioxid de carbon decât becurile incandescente. Iar procesul prin care becurile economice produc lumina este diferit față de cel al becurilor incandescente.

Diferențe între becurile economice și incandescente

Mai exact, becurile incandescente sunt ca niște mici radiatoare: atunci când se aprinde lumina, curentul electric încălzește filamentul metalic din bec, iar 6filamentul emite o lumină albă când este încălzit. Prin urmare, numai 10% din energie este utilizată prin iluminare, în timp ce 90% este folosită pentru a încălzi filamentul metalic.

Însă deși înlocuirea tuturor becurilor incandescente din case se pot dovedi costisitoare pentru moment, trecând de la becurile incandescente la becurile economice poare scădea costurile de iluminare cu 80%. De menționat este că costul achizițonării becurilor economice o să se amortizeze în șase luni, iar durata lor de viață este mai mare decât cea a becurilor incandescente.

De asemenea, există și diferențe între becurile economice și cele incandescente echivalente, din punct de vedere al puterii electrice. Mai exact, un bec economic utilizează numai 9 W ca să furnizeze aceeași lumină pe care o emită un bec incadendescent de 40 W.

Ca sfaturi pentru a economisi energie, mai poți încerca să stingi lumina și să profiți cât mai mult de lumina naturală.