Cum reduci costurile de energie când gătești pe plită. Trucurile care scad factura lunară

Cum reduci costurile de energie când gătești pe plită. Trucurile care scad factura lunară
Cum sa faci econopmie atunci cand gatesti

Românii sunt tot mai preocupați să facă economie de energie electrică pentru a plăti facturi cât mai mici în această iarnă. Experții în energie au dezvăluit acum cum putem economisi bani frumoși atunci când gătim pe plita din bucătărie.

Cum economisești bani atunci când gătești. Cum să folosești aparatura din bucătărie

Pe măsură ce frigul se instalează cu adevărat în România, oamenii caută metode de a face economie la facturile de curent electric, în contextul în care stau foarte prost cu banii.

În contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă și în România se va găti mai mult decât de obicei, un instrument de economisire a energiei poate fi inclusiv plita electrică din bucătărie.

Totul trebuie adaptat

Astfel, experții în energie ne învață ca în această iarnă să adaptăm totul. Aceștia ne spun că nu are rost să facem un ou punând la încins o mare cratiță cu ulei.

Un ou se va face mult mai repede, economisind energie prețioasă dacă pe plita electrică se va pune o cratiță mică, suficientă pentru prăjirea unui ou.

Coaceți în funcție de mărimea preparatului

Nu are rost să băgați la cuptorul mare un pui mic, când acesta poate fi copt mai economic în cuptorul cu microunde.

Spre exemplu, folosirea unei tigăi de șase inci pe un arzător electric de opt inci risipește până la 40% din energia consumată.

Tigăile cu fundul deformat împăștie energia

În plus, o taigaie arsă și cu fundul deformat va fi mult mai ineficientă.  Asigurați-vă că înlocuiți periodic vasele de gătit, astfel încât fundul cratițelor să fie plat, pentru că astfel căldura va fi distribuită mai eficient.

Un alt sfat ar fi acela să folosim, în măsura în care ne permitem, tigăi cu fund de cupru, întrucât aceste metal se încălzește mai repede.

Mâncarea se gătește mai repede cu capacul pus

Un alt sfat de la experți este acela ca în timpul gătitului cratițile să fie folosite cu capace. Acestea vor face ca mâncarea să se prepare mai repede.

În plus, pentru economie la factura de electricitate specialiștii recomandă ca ușa cuptorului să fie deschisă doar dacă trebuie, nu doar pentru a arunca o privire.

Ce se întâmplă când doar arunci o privire în cuptor

Aruncatul unei priviri în cuptor înseamnă o scădere a temparaturii cu 25 de grade Celsius, temperatură care va fi recuperată de electrocasnic folosind din plin curent electric.

În plus, este recomandat ca atunci când vrem să facem economie să gătim mai multe feluri o dată, mai ales la cuptor.

Organizați-vă când gătiți

De asemenea, fiți organizați atunci când gătiți. Asigurați-vă că aveți toate ingredientele tocate, spălate, aranjate pentru atunci când vreți să le băgați la blender sau la alte aparate care folosesc curent. Dacă acestea merg în gol, consumă curent.

Nu în ultimul rând, aparatele electrice folosite în bucătărie nu le țineți în priză înainte de folosire și nici nu le lăsați conectate după utilizare, pentru că consumă energie electrică chiar și aflate în stand by.

Urmăriți Playtech.ro și pe