Cum recunoști mierea autentică de cea falsă. 7 trucuri prin care îți dai seama imediat

de: Iulia Statie
14 06. 2021

Mierea este un produs extrem de sănătos și se găsește în fiecare casă. Aceasta poate să fie folosită la multe mâncăruri delicioase, așa că nu este de mirare că românii o cumpără extrem de des. Totuși, mierea poate să fie una falsă, așa că este important să înveți să o recunoști pe aceea autentică la fel ca un apicultor cu experiență.

Cum recunoști mierea naturală. 7 secrete pe care trebuie să le cunoască oricine

Mierea este extrem de ușor de falsificat, așa că este posibil să găsești în casă un produs ce nu este chiar așa de sănătos. Din păcate, dacă produsul nu este natural și autentic este foarte probabil să te confrunți cu probleme de sănătate pe termen lung, așa că este important să verifici mierea înainte de a o consuma. Totuși, cum îți dai seama că aceasta este autentică?

Testează produsul cu un pahar cu apă

Încearcă să testezi mierea cu un pahar cu apă. Produsul autentic nu se va dizolva imediat și se va depune pe fundul paharului. Dacă a fost folosit vreun ingredient pentru a falsifica mierea, aceasta nu se va depune și se va dizolva imediat. Este important să te folosești de acest truc pe care îl folosesc toți apicultorii cu experiență pentru a vedea dacă ai cumpărat ceva natural.

Prețul nu trebuie să fie unul mic

Apoi, totul se rezumă la preț. Dacă un produs este mult mai ieftin față de ce se găsește pe piață, este foarte posibil ca mierea să fie falsificată. Tot ce este de calitate costă, așa că mai bine scoți din buzunar o sumă mai mare pentru a te asigura că nu vei avea probleme de sănătate pe viitor.

Borcanul trebuie să fie foarte curat

În momentul în care mierea este ambalată, borcanul trebuie să fie unul extrem de curat, la fel ca și capacul. Produsul nu trebuie cumpărat dacă se observă impurități. De asemenea, pe etichetă trebuie să existe informații despre tipul de miere, datele de contact ale stupinei unde a fost produsă, condițiile în care trebuie păstrată, cantitatea și perioada de valabilitate.

Mierea are o culoare ușor de recunoscut

Mierea are o culoare specifică, așa că produsul natural poate să fie diferențiat foarte ușor de unele falsificate. Spre exemplu, mierea de salcâm are o culoare aproape incoloră, așa că dacă se observă nuanțe galbene este posibil să existe un amestec făcut de anumiți apicultori pentru a nu investi atât de mult. De asemenea, mierea de mană, ce este extrem de scumpă, ar trebui să fie cât mai închisă la culoare.

Testează mierea cu un șervețel

Pentru a te asigura că nu ai cumpărat un produs fals ce îți poate cauza foarte multe probleme de sănătate, încearcă să murdărești un servețel din bucătărie cu o lingură de miere. O să observi că produsul autentic nu pătează, în timp ce produsele în care s-au adăugat anumite ingrediente în plus lasă pete.

Cum verifici densitatea produsului

Densitatea produselor naturale se măsoară cu un refractometru, dar te poți folosi de un truc chiar la tine acasă pentru a depista dacă mierea este naturală. Borcanul în care se află produsul delicios se poate răsturna pentru a observa dacă bula din interior se ridică printr-o mișcare lentă. Este important să eviți borcanele mult prea pline pentru că nu se va mai putea folosi această metodă.

Mierea naturală se cristalizează

Mierea se cristalizează la un moment dat dacă apicultorul a dat spre vânzare un produs natural. În timp ce mierea de salcâm ajunge la acest moment mult mai greu iar mulți apicultori se folosesc de acest secret pentru a da spre vânzare borcane cu un produs modificat, mierea de rapiță se cristalizează foarte repede, păstrându-și proprietățile în orice formă.