Cum rămâi fără pensie dacă nu ești atent. Situația la care pensionarii români trebuie să fie vigilenți

de: Năstase Mirabela
04 04. 2022

Cum rămâi fără pensie dacă nu ești atent. Situația la care pensionarii români trebuie să fie vigilenți. Decretul 141/1967 vorbește despre suspendarea plății pensiei și pierderea dreptului de pensie. Iată în ce condiții se face suspendarea plăţii pensiei şi pierderea dreptului la pensie și ce trebuie să știe pensionarii.

Cum rămâi fără pensie dacă nu ești atent

Potrivit legii, plata pensiei şi a celorlalte drepturi aferente se suspendă pe timpul cât pensionarul:

  • a) îşi stabileşte domiciliul pe teritoriul altor ţări
  • b) execută o pedeapsă privativă de libertate
  • c) lucrează în baza unui contract de muncă, exceptând situaţiile prevăzute la art. 41, 42 şi 43;
  • d) exercită o profesie sau o meserie pe cont propriu.

Legea mai spune că, în cazul soțului supraviețuitor, pensionarul urmaş s-a recăsătorit, plata pensiei se suspendă pe tot parcursul cât durează noua căsătorie, excepție făcând situaţiile în care persoana cu care s-a recăsătorit este, la rândul ei, pensionar urmaş sau pensionar de invaliditate, nu este încadrată în muncă ori nu exercită o profesie ori o meserie pe cont propriu.

O altă situație care prevede legea este și aceea că membrii de familie ai pensionarilor aflaţi în situaţia prevăzută la alineatul 1 litera b(n.re. b) execută o pedeapsă privativă de libertate), care îndeplinesc condiţiile pentru a primi pensie de urmaş, au drept la pensia care li s-ar fi cuvenit în această calitate pe tot parcursul suspendării plăţii drepturilor susţinătorilor.

Legea mai prevede că pensionarilor militari, rechemaţi în cadrele permanente, li se anulează dreptul la pensia acordată.

Conform prevederilor art. VI din Decretul nr. 971/1968, dispoziţiile art. 47, în redactarea dată de acest decret, se aplică cu începere de la data de 1 ianuarie 1969. Astfel, pierd dreptul la pensie cei care:

  • a) şi-au provocat o invaliditate în mod voit, în vederea obţinerii unui drept la pensie, dar numai în ceea ce priveşte dreptul la pensie decurgând din această invaliditate;
  • b) au fost condamnaţi pentru uciderea sau cauzarea unei invalidităţi susţinătorului, dar numai în ceea ce priveşte dreptul la pensie decurgând de pe urma acestui susţinător decedat.

Tot mai puțini pensionari în România

Potrivit INS, numărul mediu de pensionari a fost de 5,079 milioane de persoane în 2021, mai puțin cu 49.000 de persoane faţă de anul precedent. De asemenea, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,654 milioane de persoane, mai puțin cu 21.000 persoane faţă de anul precedent.

Datele mai indică faptul că pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,65% în totalul celor de asigurări sociale. Numărul celor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,2%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.