Cum pui vinete la borcan pentru iarnă fără conservant. Se păstrează perfect chiar şi doi ani
În sezonul de vară, gospodinele pregătesc legumele din grădină în forme diverse și le pun pentru iarnă. Vinetele se pot pune și la borcan, după care se depozitează în cămară, beci sau într-un spațiu răcoros pentru a se păstra bine. Playtech Știri îți explică cum să pregătești vinetele fără conservanți.
De ce să nu prepari vinete cu conservanți
Nu mai este o noutate că vinetele, pe lângă faptul că sunt foarte gustoase și versatile, sunt și sănătoase. Aceste legume, care cresc și se coc vara, pot prezenta diverse forme, culori și arome, unele având dungi altele nu. Indiferent de soiul din grădina ta, proprietățile nutriționale ale vinetei sunt aceleași.
Această legumă prezintă beneficii pentru organismul uman prin faptul că reduce absorbția zaharurilor și favorizează tranzitul intestinal. În plus, vinetele sunt sărace în calorii, oferind totodată senzația de sațietate, fiind bogate și în nutrienți și fibre.
Multe gospodine care au vinete în grădină pregătesc o anumită cantitate din aceste legume și pentru sezonul de iarnă. Este bine ca vinetele să nu fie pregătite cu conservanți. În timp, aditivii alimentari nu fac decât rău organismului uman, conducând inclusiv la declanșarea de boli serioase.
Playtech Știri îți explică în continuare cum poți să prepari vinete la borcan fără conservanți. Dacă vei proceda potrivit indicațiilor, legumele vor rezista chiar și doi ani în cămară.
Cum se pun vinete la borcan pentru iarnă
Produsele de care ai nevoie:
- vinete;
- borcane;
- sare.
Cum se pregătesc vinetele pentru iarnă:
- Se coc vinetele, cantitatea alegându-se în funcție de preferințe sau nevoi.
- Se descojesc vinetele și se pun la scurs, după ce s-au copt.
- Se lasă la răcit, apoi se iau vinetele și se toacă la mașină.
- Se adaugă peste vinete sare, preferabil sare de murături, și se amestecă cu o lingură de lemn.
- Se pun vinetele în borcane, mărimea acestora din urmă alegându-se în funcție de gust.
- Se sigilează borcanele cu vinete cu capac potrivit.
- Se pun borcanele cu vinete într-o oală încăpătoare cu apă și se dau la fiert, la flacără mică, pentru un interval de aproximativ 50 de minute.
- Se scot borcanele de vinete pe un prosop, după care se învelesc cu o pătură.
- Se lasă borcanele cu vinete sub pătură până se răcesc.
După ce borcanele cu vinete fără conservanți s-au răcit, se depozitează într-un spațiu răcoros. Astfel, vor rezista pentru o perioadă mai lungă de timp, chiar și pentru doi ani de zile.