Cum pui varză murată cu apă opărită. Care este secretul acestei rețete folosită rar de români

de: Ana Chivu
14 12. 2020

Cum să pui varza murată la fermentat pentru iarnă și să-ți iasă perfect? Este un secret pe care doar unele gospodine din câteva zone îl folosesc. Ce trebuie să faci pentru a o consuma crocantă și peste multe luni?

Cum să pui varza murată? Apa opărită la aceasta e foarte importantă

Varza murată este extrem de iubită de români, mai ales în sezonul rece când e delicoasă consumată cu preparate tradiționale românești grase care au nevoie de o salată lângă. Un lucru de care trebuie să ții cont atunci când alegi varza de murat este că nu toată e bună pentru a fi consumată astfel, mai ales dacă din ea vrei să faci sarmale la iarnă. „Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, rezumă Gina Bradea alegerea materiei prime, arată adevărul.ro. 

Mod de preparare: Pune verzele în butoiul cu apă și saramură după ce le crestezi cotorul în 4 sau 8 și așează-le frumos, cu spațiu între ele. Printre căpățâni pune bețe de mărar, floare cu semințe, crengi de cimbru și câteva fire de zginduf sau spandoc – plantă galbenă cu miros de spin – apoi adaugă boabe de porumb ca să dea putere fermentației, foi de dafin, boabe de piper și de muștar. Fierbe apa cu sarea – la o lingură de apă pune o lingură de supă cu sare sau la 2 litri de apă pune 3 linguri mari de sare grunjoasă. Învelește butoiul în pături, iar mai apoi pune apă clototită peste varză. Dacă folosești apă fierbinte varza va dura mai mult decât cea normală care este pusă în mod clasic.

Ingrediente

  • 25 kg varza (16 verze potrivite)
  • 4 legaturi marar uscat
  • 2 legaturi cimbru uscat
  • 1 stiulete porumb uscat
  • 3 mere
  • 2 gutui
  • 5-6 radacini hrean grosute
  • sare grunjoasa (vrac)

Ce retețe poți să prepari?

Rață cu varză murată la cuptor
Cartofi copți de două ori cu salată de varză murată
Varză murată călită cu ouă ochiuri
Curcan învelit în varză murată
Sarmale cu ciuperci în varză murată
Ciorbă de pui cu zeamă de varză murată
Costițe de porc învelite în frunze de varză murată
Ciorbă de ouă cu cârnați și zeamă de varzmă murată
Scoverci cu varză murată
Găină afumată pe varză murată
Burtă de porc afumată cu varză murată și mămăligă