Cum prepari friptura de porc perfectă pentru masa de sărbători. Trucul banal care o face fragedă și suculentă

de: Bișinicu Andreea
21 12. 2021

Crăciunul este în doar câteva zile, iar gospodinele pun la punct meniul pentru masa festivă, în jurul căreia își vor chema prietenii, rudele și apropiații. Pe lângă salata de boeuf, piftie, sarmale și coznac, românii prepată o friptură delicioasă de porc. Secretul pentru ca mâncarea să iasă delicioasă.

Cum alegi cea mai potrivită carne pentru friptura de porc

Când prepari friptura de porc pentru masa de Crăciun, ține minte că aceasta se poate face din mușchi, din ceafă, cotlet sau orice parte a porcului alegi. Fiecare are particularitățile ei și este important să le știi înainte de a te gândi cum să le pregătești.

Atunci când gătești ceafă de porc, cea mai populară friptură dintre toate, este important să reții faptul că această friptură se gătește la foc mediu la grătar, cuptor sau tigaie. Firișoarele de grăsime ce o străbat o transformă în favorita românilor cu un apetit pe cinste.

Pentru cei care-și doresc o friptură mai slabă, ce se gătește rapid la grătar sau la cuptor, atunci mușchiulețul de porc este alegerea ideală. Aceasta nu trebuie marinată, iar singurul dezavantaj poate fi că din lipsa grăsimii, pare ceva mai uscată, chiar și dacă se gătește în sos.

Cotletul de porc se prepară cel mai bine la grătar, iar dacă dorești un preparat mai suculent, recomandat este să cumperi cotlet cu os, iar carnea va fi mai suculentă. Dacă nu vrei să îl marinezi, este suficient să îl ungi cu puțin ulei sau untură de porc înainte de a-l pune pe grătar.

Cum se gătește friptura de porc

Friptura de porc de Crăciun se gătește în funcție de câtă grăsime are sau cum dorești să o prepari. Nu uita să respecți câteva reguli de bază:

  • friptura se ține măcar câteva ore la macerat înainte sau peste noapte
  • carnea se scoate la temperatura camerei cu 30-60 de minute înainte, să nu o pui pe grătar sau în cuptor rece, din frigider
  • friptura se gătește la foc mediu. Este foarte important ca la grătar să nu fie focul aprins, iar la cuptor, de obicei, se lasă la 150⁰C, maximum 170⁰C.

Timpul de preparare depinde de carnea aleasă și de cât de groase sunt feliile. În general este suficient să o gătești cam 20-40 de minute. Coastele de porc se țin mai multe ore, la foc mai mic, iar mușchiul care este mai fraged, se gătește și în 8 minute la grătar sau cu funcția grill a cuptorului, așa că verifică îndeaproape.

Temperatura internă a fripturii de porc ar trebui să fie de 65-70⁰C, iar cei care aleg ca friptura să aibă o crustă ușor crocantă a fripturii la cuptor, aceasta trebuie gătită pentru 10-15 minute la 220⁰C, iar apoi se reduce temperatura la 150⁰C, până se gătește bine și la interior.