Cum prepari acasă cea mai ciudată ciorbă românească. Rețeta este extrem de simplă, de fapt
O ciorbă este mereu binevenită, mai cu seamă cu cât soarele primăverii nu s-a arătat falnic pe cer încă. Printre cele mai ciudate astfel de preparate se numără unul originar din Moldova.
Rețeta pentru cea mai ciudată ciorbă românească
Pe lângă beneficiile ciorbei, tradițiile culinare românești prezintă rețete diferite și combinații inedite, în funcție de zona din care provin. În timp ce banalele legume sunt alăturate cu unele ingrediente într-o parte a țării, în alta, aceleași ingrediente pot fi considerate bizare. În Moldova, de exemplu, nicio rețetă nu omite borșul acru.
Ingrediente:
- 600 gr fasole albă uscată
- 350 gr morcovi
- albitură
- 300 gr ceapă
- 150 gr ţelină
- câţiva căţei de usturoi
- 1 fir cimbru
- 1,5 litri borş acru
- leuştean
- pătrunjel
- ulei
- sare, după gust
Mod de preparare:
Se alege și se spală boabele de fasole, proces care trebuie repetat de vreo trei ori, în funcție de fasole. În cele ce urmează, se spală ingredientul de bază în mai multe ape, apoi se pune la fiert în apă rece. După ce boabele au fiert pe jumătate, se adaugă legumele, curățate și spălate înainte, ceapa tocată mărunt, usturoiul și cimbrul.
Borșul se dă într-un clocot și se adaugă numai după ce fasolea este bine fiartă. Se asezonează după bunul plac și se mai lasă la fiert încă cinci-șapte minute. După ce se ia de pe foc se adaugă verdeața, ambele tocate mărunt. Separat, se încălzește puțin ulei, care se adaugă peste compoziție. Pentru un plus de gust, legumele pentru ciorbă se pot căli într-o tigaie înainte de a fi adăugate peste boabele de fasole.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic pledează pentru mâncărurile gătite acasă
Medicul Bilic a răsturnat mitul celor trei mese pe zi și susține că omul modern ar trebui să mănânce doar o dată pe zi. Specialistul pledează pentru un singur fel de mâncare la o masă și revenirea la consumul de carne de porc și mâncăruri gătite acasă, precum ciorbele și tocănițele.
„Dacă nu suntem copil în creștere, sportivi de performanță sau oameni care depun mult efort fizic, micul dejun nu trebuie să fie atât de consistent. Eu mă gândesc, eu nu-mi amintesc ca bunica mea să plece la coasă mâncată. Nu s-a pomenit asta cu micul dejun, e un moft.
Pentru prânz e fabuloasă o ciorbă, în sensul că are toți nutrienții, apă. Eu nu sunt de acord cu transformarea, această modă a freshurilor. Ele, atâta vreme cât sunt consumate cu paiul, creierul nostru le consideră apă”, a explicat doctorul Bilic în emisiunea ”Marius Tucă Show”.