Cum prepară turcii sarmalele. Amestecul de condimente pe care îl folosesc pentru un gust special
Sarmalele nu reprezintă un preparat tradițional românesc, de fapt. Acest fel de mâncare își are rădăcinile în bucătăria turcă. Turcii gătesc sarmalele mult mai aromate decât obișnuiesc să o facă gospodinele noastre. Nu folosesc carne de porc, ci carne de vită sau miel. Află în rândurile de mai jos cum prepară turcii sarmalele. Mixul de condimente pe care trebuie să-l încerci.
Amestecul de condimente pe care îl folosesc turcii la sarmale
Sarmalele românești au fost preluate, de fapt, de la turci. De-a lungul anilor, rețeta a fost schimbată și adaptată în funcție de preferințele culinare ale gospodinelor din țara noastră. Denumirea de sarmale vine, în realitate, din limba turcă, de la termenul „sarmak”, ce înseamnă „a împături”.
Sarmalele turcești se prepară strict pe bază de frunze de viță de vie, care poartă denumirea de „Yaprak”. De asemenea, în bucătăria turcă, gospodinele obișnuiesc să condimenteze mai mult compoziția de carne. Sarmalele ies foarte aromate și au un gust cu totul diferit și special.
Spre deosebire de sarmalele românești, cele turcești conțin mai multe condimentate. Bucătăresele din regiune folosesc un amestec special de condimente, pentru a oferi aromă savuroasă mâncării. Mixul de condimente prezintă: sare, piper, paprika, chimion și puțină mentă uscată.
În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a găti sarmale turcești. Vei rămâne surprinsă de rezultatul final. Fără îndoială, toată lumea se va ridica mulțumită de la masă!
Cum prepară turcii sarmalele, de fapt. Explicații pas cu pas
Ingrediente:
- 500 grame de carne tocată de vită sau de miel;
- 500 grame de frunze de viță;
- 2-3 cepe de mărime medie;
- 5 linguri de orez;
- 1 lingură rasă de paprika;
- chimion;
- mentă uscată;
- pătrunjel;
- 4 linguri de pastă de roșii;
- 3 linguri de ulei;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
- Se spală foarte bine orezul, în mai multe ape, și se lasă la scurs.
- Se curăță, se spală și se toacă cepele foarte mărunt.
- Se spală și se toacă pătrunjelul, foarte mărunt.
- Se pune ceapa la călit cu câteva linguri de ulei, până când își schimbă culoarea.
- Se adaugă pasta de roșii deasupra cepei, alături de pătrunjel și se amestecă.
- Se adaugă, apoi, menta uscată și se mai lasă compoziția pe foc încă două minute.
- Se pune carnea tocată într-un vas încăpător, peste care se adaugă amestecul de legume din tigaie.
- Se adaugă orezul peste carne, alături de restul de condimente.
- Se amestecă foarte bine toate ingredientele, până când sunt încorporate perfect.
- Se ia o frunză de viță și se împăturește compoziție de sarmale în ele, rulându-le și îndesându-le la capete.
Citește și: Secretul celor mai bune sarmale. Ce să pui neapărat peste varză înainte de a o pune la fiert
Sarmalele turcești se dau la cuptor pentru maximum trei ore, verificându-se periodic de apă. Se lasă, apoi, la răcit și se servesc cu mămăligă și smântănă sau hren, în funcție de preferințe. Poftă bună!