Cum prăjești corect cartofii, de fapt. Trucul genial pe care îl folosesc cei din HoReCa

de: Cătălina Burghelea
24 09. 2021

Cartofii prăjiți sunt un fel de mâncare greu de refuzat. Oricât de mult ai vrea să nu guști dintr-o porție de cartofi abia prăjiți, care miros delicios, știi bine că îi vei mânca pe toți! În fața acestei garnituri pălesc toate dietele din lume.

Cum faci cei mai buni cartofi prăjiți. Trucul secret pe care îl folosesc cei din HoReCa

Delicioși și prăjiți, cu un exterior crocant, cartofii făcuți în ulei sunt, de departe, una dintre cele mai râvnite mâncăruri. Cartofii sunt o garnitură versatilă, cu un gust la fel de bun ca ouăle și cârnații.

Deși par foarte ușor de pregătit, cartofii prăjiți ascund un mare secret! Doar așa îți vor ieși super buni și gustoși. Trebuie să știi că există câteva reguli pentru ca ei să iasă crocanți la exterior și pufoși la interior.

Așa faci cartofi pai super delicioși

Înainte de a te apuca să cureți cartofii, acordă importanță soiului pe care vrei să-l prepari. Cartofii albi sunt de evitat, deoarece conțin mult amidon. Aceștia sunt mai potriviți pentru piure. De preferat pentru prăjit sunt cei roșii. Întrucât au mai puțin amidon, cartofii roșii se vor rumeni frumos în baia de ulei. Îți plouă în gură doar când te gândești la ei, nu-i așa? Mai rezistă puțin, trebuie să afli secretul suprem al celor mai buni cartofi prăjiți.

Pasul următor constă în spălarea cartofilor, curățarea și tăierea lor. Este important ca feliile să fie tăiate în dimensiuni egale, astfel încât să fie gata în același timp. Dacă unele sunt mai subțiri și altele mai groase, primele se vor prăji mult mai repede față de restul. Un aparat special de tăiere a cartofilor îți poate fi de mare ajutor.

Greșeala majoră pe care o faci în bucătărie

După ce i-ai tăiat pai, pune cartofii într-un bol cu apă rece și clătește-i de vreo patru sau cinci ori. Scopul este acela de a elimina amidonul în exces. Niciodată nu pune feliile de cartofi direct în tigaia cu ulei încins. Mulți procedează așa, fără să știe că este o mare greșeală! Un alt truc presupune uscarea cartofiilor cu prosoape de hârtie înainte de a ajunge în uleiul încins.

În ceea ce privește uleiul folosit pentru cartofii prăjiți,  poți opta pentru cel de floarea-soarelui sau de măsline. Bun este și uleiul de palmier sau de cocos, după preferință.

Care este marele secret al cartofilor rumeniți în ulei

Dacă vrei să știi care este marele secret al cartofilor prăjiți, ei bine, despre temperatura la care îi gătești este vorba. Este un truc genial pe care îl folosesc cei din HoReCa. Astfel, când cartofii sunt pregătiți, toarnă ulei în friteuză și setează temperatura la 170, până la 190 de grade Celsius. Abia apoi adaugă feliile de cartofi.

La final, scoate cartofii prăjiți cu o spatulă și pune-i pe prosoape de hârtie, pentru a elimina surplusul de ulei.

Deși foarte multă lume folosește tigaia pentru prăjirea cartofilor în ulei, friteuza este mult mai la îndemână și scutește din timp.