Cum poți verifica dacă ești în Biroul de Credite. Cea mai rapidă metodă
Majoritatea românilor probabil că s-au confruntat până acum cu probleme în Biroul de Credite. Până acum era destul de greu să aflăm dacă ne mai aflăm sau nu în sistem, însă acum este mai ușor. Iată cum poți verifica dacă ești în Biroul de Credite.
Lista cu rău platnici la bănci. Cum poți verifica dacă ești în Biroul de Credite
Până recent, pentru a afla dacă încă ești în Biroul de Credite, trebuia să trimiți o scrisoare la poștă către Biroul de Credite. Din fericire, în prezent este mult mai ușor, iar acum se poate rezolva totul online.
Pentru început, va trebui să vă faceți cont pe site-ul lor, birouldecredit.ro, cu o adresă de e-mail pe care o folosiți și CNP-ul dumneavoastră. Este foarte ușor și nu durează deloc mult.
Mai apoi, veți primi un cod de confirmare pe telefon. Fiecare persoană este trecută în baza de date a Biroului de Credite cu numărul de telefon declarat la banca de unde a luat creditul.
Există situații în care unii și-au schimbat numărul de telefon, ceea ce înseamnă că nu vor avea acces la sistem în cazul aceste. Pentru a rezolva problema, va trebui să mergeți la banca sau ifn-ul de unde ați luat creditul pentru a vă oferi codul de înrolare în Biroul de Credit.
Ce date include Biroul de Credite
Decizia de a face mult mai simplă această verificare a venit după ce România a depășit substanțial pragul de 500.000 de restanțieri. De asemenea, tot online puteți trimite și o cerere de ștergere din Biroul de Credit.
În raportul din Biroul de Credit sunt incluse diferite informații, precum împrumuturile pe care le-ați făcut de-a lungul timpului, restanțele sau întârzierile la plată. Înrolarea în Biroul de Credit vă va ajuta să vedeți situația sumară a tuturor împrumuturilor pe care le-ați făcut, indiferent dacă sunt de la bănci sau ifn-uri.
În lista cu rău platnici sunt incluși cei care au întârziat cu plata ratelor mai mult de o lună de zile. Totodată, verificarea în Biroul de Credit se efectuează de către bănci înainte de a încheia un contract de credit. Procedura este obligatorie pentru a vedea dacă în trecut ați comis infracțiuni bancare sau dacă ați furnizat date false atunci când ați luat un împrumut.
De regulă, persoanele care au comis astfel de fapte ilegale au în Biroul de Credit hotărârea judecătorească respectivă. În lista de rău platnici se poate ajunge și dacă nu ați plătit o asigurare încheiată la bancă sau un leasing. Se iau în considerare toate aceste date, după care se creează un scor automat pentru fiecare solicitant de împrumut.
Citește și: Cum obții un credit cu o rată mai mică. Cum devii eligibil
Cum să alegeți banca atunci când vreți să faceți un împrumut
Există în România anumit bănci sau ifn-uri care nu lucrează cu Biroul de Credit. Aici vorbim despre împrumuturi online, iar banii îi puteți primi în mână în doar câteva zile. Cu toate acestea, trebuie să aveți mare grijă atunci când faceți acest pas. Există surse de încredere, însă este bine să vă informați dinainte despre tot procedeul. Iată ce trebuie să aveți în vedere:
-
Reputația
Este foarte important să alegeți un creditor online cu o reputație bună. Verificați recenziile lor și discutați, dacă aveți posibilitatea, cu alte persoane care au împrumutat sume de bani de la ei înainte. Astfel, puteți fi siguri că informațiile dumneavoastră sunt în siguranță și că firma este legitimă.
-
Rambursare ușoară și flexibilitatea rambursării
În cazul în care doriți să rambursați împrumutul într-un timp mai scurt, asigurați-vă că creditorul pe care îl selectați oferă opțiuni de plată ușoară. Dacă puteți achita împrumutul dintr-o singură dată, cu atât mai bine. În cazul în care nu aveți această opțiune, asigurați-vă că împrumutătorul oferă condiții flexibile de rambursare.