Cum poți scăpa de amendă dacă ți-a expirat rovinieta. Excepția din lege de care puțini șoferi știu
Când vine vorba de a cricula pe autpstrăzi, drmuri expres sau anumite drumuri naționale din România, ca în mai multe state europene, ca șofer ești obligat să ai asupra ta rovinieta. Dar, din varii motive, se poate să uiți să o înoiești. În această situația știi cum poți scăpa de amendă dacă ți-a expirat rovinieta? Dacă nu știai, există excepția din lege de care puțini șoferi știu, și care te poate ajuta în această situație.
Ce este o vinietă și în câte țări se aplică
Deși ne îndoimă că nu știe toată lumea ce este o vinietă, vă reamintim că este o formă de taxare rutieră impusă vehiculelor. Este o taxă de drum obligatorie, în funcție de timpul în care vehiculul poate fi utilizat pe drum.
Vinietele sunt autocolante colorate care trebuie lipite pe geamul din față al vehiculului. Sistemul vinietelor este diferit de taxarea rutieră, care se bazează pe distanța parcursă.
Vinietele sunt necesare pentru a circula pe anumite drumuri, cum ar fi autostrăzile, în următoarele țări europene: Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia, Slovenia, Elveția și Austria.
Dacă ești prins conducând în oricare dintre aceste țări fără vinietă, riști să fii amendat de autoritățile locale. Pentru a achiziționa vinieta pentru călătoria dumneavoastră, te sfătuim să fii mereu informat și să îți actualizezi informațiile cu privire la reglementările și prețurile acesteia.
Cum poți scăpa de amendă dacă ți-a expirat rovinieta
Pe teritoriul României, pe autostrăzi și anumite drumuri naționale, nu se poate circula fără a avea o rovinietă la zi. Dar, așa cum precizam la început, din varii motive se poate ajunte în situația de a avea una expirată. De cele mai multe ori, șoferii uită să și-o înoiască, iar din această cauză polițiștii dau și amenzi.
Deși legea este clară în privința acestei taxe, există excepția din lege de care puțini șoferi știu, și care te poate ajuta în această situație, conform administratorului drumurilor, CNAIR.
Deși amenzile pentru lipsa rovinietei, sau expirarea ei, pot ajunge și până la 4.500 de lei, CNAIR spune că amenda se aplică doar o singură dată, chiar dacă se întâmplă să fii prins și a doua oară fără.
Care este excepția din lege de care puțini șoferi știu
Amenda se acordă, conform CNAIR, o singură dată, indiferent de câte ori șoferul este surprins pe camerele de luat vederi. Dar, același administrator explică și care este excepția din lege de care puțini șoferi știu:
„Dacă șoferul își va cumpăra rovinietă în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat.
Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință, care poate au omis să-și ia rovinieta. Sau poate nu au avut în drumul lor de unde să o cumpere.
Deci, practic, dacă ești înregistrat de cameră la ora 08:00 că ai circulat fără rovinietă, dar tu achiți taxa de drum la ora 19:00, nu vei fi amendat.”, explică purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
În concluzie, deși există aceste derogări, recomandarea este să fii la zi cu rovinieta, deoarece riști o amendă consistentă. Și, deși există această excepție, nu trebuie să lași pe mâine ce poți face azi!