Cum poți să comunici cu pisica ta, de fapt. Descoperirea neașteptată a specialiștilor

de: Bișinicu Andreea
16 11. 2022

Nu este un secret pentru nimeni faptul că pisicile au o oarecare reputație de a fi distante, mai ales în comparație cu prietenii lor canini. Cu toate acestea, dacă îți dai seama că nu te poți înțegele deloc cu felina ta, specialiștii sunt de părere că nu vorbești „pe limba lor”.

Trucul genial care te ajută să comunici cu pisica ta

Potrivit cercetătorilor, să comunici eficient cu pisica ta nu ar fi atât de dificil. Trebuie doar să le zâmbești mai mult, spun specialiștii, clipind foarte lent și cu ochii întredeschiși, ca și când le-ai imita gesturile și mimica.

Într-un studiu publicat în 2020, oamenii de știință au observat mai multe interacțiuni între oameni și pisici și au putut confirma că gestul de a clipi încet face ca pisicile – atât animale familiare, cât și necunoscute – să se apropie și să fie receptive la oameni.

„Fiind o persoană care a studiat comportamentul animal și este proprietar de pisică, este grozav să poți arăta că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel.

Este ceva pe care mulți stăpâni de pisici îl bănuiau deja, așa că este incitant să fi găsit dovezi pentru asta.”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, atunci când rezultatele studiului au fost publicate.

Cum îți dai seama că pisica ta este receptivă

Dacă ați petrecut ceva timp în preajma pisicilor, probabil că le-ați văzut expresia facială și cum țin ochii parțial închiși, pe tot parcursul zilei.

Citește și Pisica ta adoarme la picioarele tale? Motivul e neașteptat, de fapt

Ei bine, acest lucru este similar cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc și, de obicei, apare atunci când pisoiul este relaxat și mulțumit. Expresia este interpretată ca un fel de zâmbet de pisică.

Dovezile anecdotice de la proprietarii de pisici au sugerat că oamenii pot copia această expresie pentru a le comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune. Deci, în cadrul studiului, o echipă de psihologi a proiectat un experiment pentru a determina dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet.

În cadrul experimentul respectiv, proprietarii au clipit încet la 21 de pisici din 14 gospodării diferite. Odată ce pisica a fost așezată și confortabilă într-un singur loc din mediul lor de acasă, proprietarii au fost instruiți să stea la aproximativ un metru distanță și să clipească încet când pisicile îi priveau atent.

Camerele au înregistrat atât chipul proprietarului, cât și mina pisicii, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc atunci când nu ai parte de vreo interacțiune umană.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet la stăpânii lor, semn că se simt în siguranță în preajma lor.

Citește și Pisica ta stă des în cutii de carton? Care este motivul inedit, de fapt