Cum poți primi o pensie mai mare de la stat. Informații utile pentru toți pensionarii

de: Ciprian Ioana
20 05. 2019

Pentru a încasa o pensie mai mare de la stat, pensionarii ar trebui să cunoscă mai multe prevederi din legislație, care îi avantajează.

De regulă, pensiile mai mari sunt încasate de cei care au lucrat mulți ani în domenii bine plătite sau au avut responsabilități multiple. De asemenea, în calculul pensiei se mai iau în calcul diverse sporuri de risc sau indemnizații acordate în funcție de condițiile de lucru.

Cei care au îndeplinit obiective suplimentare beneficiază, de asemenea, de bani în plus la pensie.

Cum poți primi o pensie mai mare

O pensie mai mare se poate obține prin adăugarea unor indemnizatiile speciale, pentru care, în timpul activității respective, s-au retinut contributii la sistemul public de pensii potrivit dcbusiness.ro.

Ele trebuie să se regăsească în carnetul de muncă pentru a fi luate în seamă la calculul pensiei. Românii care au avut funcții de conducere sau responsabilități multiple au beneficiat de mai multe indemnizații:

  • Indemnizația acordată șefului de echipă sau brigadă, acordată, de regulă, operatorilor economici din industria tradițională (construcții, drumuri, poduri, îmbunătățiri funciare, etc).
  • Indemnizația pentru personalul navigant și însoțitorilor de zbor.
  • Indemnizația de care beneficiază cadrele de conducere din învățământul superior pentru perioadele în care au ocupat și funcții de conducere în instituții conexe (spitale, direcții sanitare, instituții de cercetare).
  • Indemnizația acordată cadrelor didactice care cumulează două sau mai multe funcții (director, director adjunct) în învățământul primar, dar și o funcție de profesor universar.
  • Indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea încărcări-descărcări
  • Indemnizația pentru conducătorul formației de lucru de docheri.
  • Indemnizații în domeniul farmaceuti, când sunt exercitate două funcții, una de conducere, altă operativă.

Recent, noua Lege a Pensiilor a trecut de Senat și aduce câteva schimbări. Între acestea, modificări privind sistemul de calcul a pensiilor. Potrivit proiectului, indiferent de recalculările operate de guvernanți, pensiile nu pot fi scăzute. Trebuie notat, însă, că proiectul va merge la Camera Deputaților, care va da votul decizional. Abia apoi Legea pensiilor va fi trimisă la promulgare.

Proiectul a fost inițiat de Guvern în urmă cu un an și stabilește noi reguliinclusiv în privința perioadei de creștere a copilului (vizate sunt mamele) și în privința pensiilor de urmași.