Cum poți accesa lista neagră a datornicilor la ANAF în 2019

de: Dana Cazacu
29 07. 2019

Organele fiscale au avut obligația de a publica până la sfârșitul lunii aprilie, pentru primul trimestru și până la sfârșitul lunii iulie, pentru al doilea trimestru al anului 2019, listele debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, conform Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Lista neagră a datornicilor la ANAF în 2019

Lista datornicilor ANAF 2019 a fost publicată la sfârșitul lunii aprilie. Agenția Națională de Administrare Fiscală a afișat online lista datornicilor în T1 2019, potrivit legislației în vigoare. Firmele și persoanele fizice autorizate (PFA) ale căror datorii pornesc de la 100.000 de lei se regăsesc pe lista online a Fiscului.

Firmele care nu și-au plătit datoriile fiscale către ANAF în primul trimestru al anului 2019 vor apărea pe lista restanțierilor, dar numai dacă datoriile lor sunt mai mari decât următoarele sume:

  • 500.000 de lei pentru firmele mari;
  • 250.000 de lei pentru firmele mijlocii;
  • 100.000 de lei pentru firmele mici.

Lista celor care au datorii la ANAF în 2019.

ANAF va publica și lista firmelor care au datorii mari la Fisc în al doilea trimestru din 2019 la sfârșitul lunii iulie, potrivit legislației în vigoare. Companiile care nu și-au plătit datoriile către ANAF vor fi incluse pe „lista neagră” dacă sumele depășesc 100.000 de lei.

Lista datornicilor la Fisc în trimestrul al doilea din acest an, adică din perioada aprilie – iunie 2019, o să apară pe site-ul ANAF până pe 31 iulie.

ANAF va publica lista firmelor care înregistrează datorii mari în al doilea trimestru din 2019, iar pe aceasta sunt înscrise numai persoanele juridice ale căror restanțe sunt cel puțin egale cu următoarele praguri:

  • 500.000de lei, pentru marii contribuabili;
  • 250.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
  • 100.000 de lei, pentru celelalte categorii de debitori persoane juridice.

Până pe data de 15 aprilie 2019, debitorii trebuiau să primească o notificare a restanțelor fiscale. Dacă există greșeli, contribuabilii au la dispoziție cinci zile de la data notificării pentru a clarifica situația.

Lista debitorilor este publicată trimestrial în încercarea de a preveni acumularea de datorii (sau majorarea lor) către ANAF. Mai exact, este vorba de obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată și de diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere (chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată).

Cei care vor să consulte lista neagră a Fiscului, o pot accesa online, https://www.anaf.ro/restante/.

Cei care-și achită integral datoriile la Fisc sunt scoși de pe lista datornicilor în maximum 15 zile de la data plății.