Cum pot câștiga românii 2.500 de euro, pe lună. Ce trebuie să facă pentru acești bani

de: Ștefan R. Apostol
21 05. 2021

Fluxurile de migrație din România începând cu anul 2000 au avut loc în contextul aderării României la Uniunea Europeană. De atunci un număr mare de români au ales calea străinătății. Odată cu acest flux de migrație România a rămas fără forță de muncă calificată. Fie că vorbim de electricieni, ingienieri, medici, mulți au plecat spre mai bine. Piața muncii românească este acum în cautare de forță de muncă calificată. Din acest motiv au fost demarate proiecte de motivare a românilor să revină în țară, iar banii sunt pe măsură.

Penuria de forță de muncă calificată din România și efectele migrării

După aderarea României la Uniunea Europeană, necesitatea unei productivități crescute, lipsa de capital, concurența și salariile mici au contribuit la intensificarea procesului de migrație a forței de muncă calificată, în special către țările vest-europene. Efectele acestui exod al forței de muncă calificată a generat un gol pe piața muncii din România. Întreprinderile din unele sectoare întâmpină dificultăți în găsirea de muncitori calificați, în timp ce se confruntă cu creșterea costurilor forței de muncă.

În ultimii ani, piața muncii din România a suferit schimbări profunde. România s-a confruntat, mai ales după 2005, cu o scădere treptată a resurselor naționale de muncă. Acest lucru a prezentat dezechilibre majore pe grupe de vârstă. Majoitatea au provocat în mod egal probleme demografice, economice și sociale. În timpul Pandemiei, chiar dacă granițele au fost temporar închise, mulți români au ales, din nou, să plece să muncească în alte țări. Mulți, pe sume aproape de nimic, la cules de legume, sau în alte ramuri economice.

Ofertă de 2.500 de euro pe lună pentru români calificați

În acest moment piața muncii din România este în căutare de forță de muncă calificată, lucru foarte greu de realizat, ținând cont de cele enunțate mai sus. România are un deficit de forță de muncă calificată de aproximativ un milion de oameni. Astfel că, în consecință, acum s-a ajuns să se ofere sume consistente celor care vor să revină în țară și să muncească aici.

Conform unui proiect se caută electricieni specializați, acestora fiindu-le oferiți bani frumoși. Cererea mare de forță de muncă a influențat foarte mult și salarizarea, având în vedere că oferta este mică. Așa se face că un electrician calificat poate câștiga de la 75 de euro și până la 2.300 de euro pentru un montaj. Ceea ce un electrician calificat trebie să facă este să acceseze anumite aplicații în care aceste oferte se pot accesa în timp real.

După 1989 inclusiv școlile de meserii, sau școlile profesionale, au fost în mare parte desființate. Ulterior, la inițiativa Ministerului Educației, s-a revenit asupra acestei decizii. În România sunt acum aproximativ 155 de școli profesionale, în care învață viitoarea forță de muncă calificată.