Cum poate intra Poliția în casele oamenilor, fără acordul proprietarilor. Noua lege din România

de: Dumitrache Diana
26 08. 2020

A fost anunţată o nouă lege în România. Iată care sunt motivele pentru care Poliţia poate intra în casele oamenilor, fără acordul proprietarilor!

Ce spune noua lege despre dreptul poliţiştilor de a intra în locuinţă

Un proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat în lucru la Ministerul Afacerilor Interne, urmează să fie adoptat. Este vorba despre un nou motiv pentru care oamenii legii au dreptul să intre în locuinţă, fără acordul proprietarului. Acesta se referă la faptul că persoanele în casele cărora se vor afla animale în pericol (rănirea sau schingiuirea animalelor sau organizarea de lupte între ele) vor fi obligate prin lege să permită polițiștilor accesul.

Desigur, există şi o condiţie pentru aplicarea acestei măsuri, scrie Avocanet.ro. Mai exact, autorităţile vor trebui să aibă informaţii exacte care să indice faptul că în imobilul respectiv se află un animal în mare pericol. De asemenea, conform proiectului de lege, polițiștii vor “putea folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile” respective.

Cum poate intra Poliția în casele oamenilor, fără acordul proprietarilor. Noua lege din România

Ce înseamnă situaţie de pericol în acest caz

  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea.

Este important de precizat că măsurile se vor aplica doar dacă proiectul de OUG va fi adoptat de Guvern, ca mai apoi, actul normativ să apară în Monitorul Oficial.

Din păcate, momentan, puterea autorităţilor de a intra forţat într-o locuinţă ridică anumite probleme de ordin constituţional. Practic, este vorba despre articolul 27 (1) din Legea fundamentală care garantează inviolabilitatea domiciliului. În acelasi timp, al doilea paragraf stabilește o serie de derogări de la acest drept, pentru următoarele situații:

  • executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătorești;
  • înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
  • apărarea securității naționale sau a ordinii publice;
  • prevenirea răspândirii unei epidemii.