Atunci când gătim, principala noastră grijă este să murdărim cât mai puțin recipiente din bucătărie. Iată trucul genial cu ajutorul căruia putem să menținem curată tava de la cuptor, chiar și atunci când avem mâncare în ea.
Fie că vorbim de o tocăniță, carne cu varză sau mâncare de cartofi, preparatele coapte sunt printe cele mai sănătoase feluri culinare. Atunci când gătesc la cuptor, gospodinele fac tot posibilul să curețe murdăria care rămâne pe pereții sau pe ușa de sticlă a cuptorului.
Iată un truc genial care te ajută să uiți de această grijă și să păstrezi tava cuptorului curată chiar și atunci când există deja un fel de mâncare în recipient. Secretul constă în folosirea unei folii de aluminiu sau a unei hârtii de copt pe baza tăvii.
Aceste nu ajută doar la preparea mâncării, ci și la păstrarea intactă a vasului de gătit. Gospodinele recomandă să folosiți o folie protectoare pentru ca mâncarea să nu se ardă sau să se prindă de fundul tăvii. De asemenea, odată ce tava este acoperită de folie de copt sau aluminiu, aceasta va rămâne curată cât timp este introdusă în cuptor.
Tava este curată, de acord, dar ce facem cu pereții cuptorului care sunt murdari de grăsime și ulei? Ei bine, acesta se poate curăța cu lămâie, oțet alb sau bicarbonat de sodiu, toate trei soluții fiind pe bază de acid, care curăță și dezinfectează perfect orice material.
Bicarbonatul de sodiu este renumit pentru faptul că este ingredientul-minune al gospodăriei. Pentru a curăța cuptorul tot ce trebuie să faci este să-l amesteci cu puțin oțet. Mai exact, într-un vas de mici dimensiuni toarnă 10 linguri de bicarbonat de sodiu, 3 linguri de oțet și apă fierbinte.
Amestecă ingredientele până obții o pastă, pe care o vei aplica în interiorul cuptorului, pe cele mai insistente pete de murdărie. Lasă pasta să acționeze timp de câteva ore în cuptor, după care o vei îndepărta cu apă, frecând cu un burete.
În cazul în care nu ai la îndemână bicarbonat de sodiu, gospodinele îți recomandă să scapi de murdăria enervantă din tava de cuptor cu ajutorul lămâii. Tot ce trebuie să faci este să adaugi în tava de copt apă caldă, sucul și coaja de la o lămâie.
Pornește cuptorul și așteaptă ca lămâia să acționeze 30 de minute. În continuare vei freca tava cu soluția călduță preț de câteva minute. Murdăria o să dispară în câteva minute.