Cum păstrezi brânza proaspătă timp de 1 lună în frigider, potrivit marilor bucătari. Mulți români nu știu, însă brânza poate fi congelată cu succes la congelator. Care este temperatura optimă la care trebuie să setezi aparatul electrocasnic.
Sunt mulți cei care s-au întrebat cât poate ține la frigider un pachet de brânză. În articolul următor vă oferim sfaturi importante pentru a vă putea bucura de acest produs lactat minunat în stare proaspătă pentru cât mai mult timp.
Perioada pentru care brânzeturile pot fi păstrate în frigider după deschiderea ambalajului depinde în mare măsură de tipul de brânză. Astfel, soiurile moi tind să se strice mai repede decât brânzeturile mai tari.
În cazul în care observați pete de mucegai albastru sau verde pe brânza tare, tăiați pur și simplu cel puțin 2,5 cm în jurul și sub acele pete.
Cei care au un sistem imunitar sănătos, probabil că nu vor păți nimic dacă mânâncă accidental și o bucată mucegăită, însă trebuie să monitorizați simptomele intoxicației alimentare precum vărsături, dureri de stomac sau diaree, întrucât unele mucegaiuri sunt mai periculoase decât altele.
Petele albe sau petele cristalizate de pe anumite brânzeturi tari învechite, cum ar fi cheddar, parmezan și Gouda, sunt normale și pot fi mâncate în siguranță. Acestea nu sunt pete de mucegai, ci cristale de lactat de calciu, care se formează atunci când acidul lactic din brânză se amestecă cu calciul.
În schimb, brânzeturile moi, cum ar fi brânza de vaci și cremă de brânză, precum și brânzeturile mărunțite sau feliate – indiferent dacă sunt moi sau tari – care conțin mucegai, trebuie aruncate neapărat. Nu sunt bune de consum.
Brânzeturile moi durează 1-2 săptămâni la frigider după deschiderea ambalajului, în timp ce majoritatea brânzeturilor tari durează 3-4 săptămâni. Brânzeturile tari, în general, nu necesită refrigerare, dar se păstrează mai mult timp la frigider. Temperatura optimă pentru păstrarea brânzeturilor la frigider este sub 4 grade Celsius. Temperaturile mai ridicate cresc substanțial rata cu care bacteriile se înmulțesc, astfel că riscul de alterare este unul mai mare.
Brânza poate fi congelată, însă feliile de brânză procesată, cum ar fi cea topită și brânzeturile moi, cum ar fi brânza ricotta, de vaci și cremă, nu se îngheață bine. Toate celelalte tipuri pot fi congelate timp de 6 luni la o temperatură sigură de -18 grade Celsius sau mai mică.