Cum merg la școală elevii din 8 februarie. Hotărarea CNSU, aprobată în ședința de Guvern
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a făcut publice, miercuri, cele trei scenarii în funcție de care elevii se vor întoarce în băncile școlilor sau nu, din data de 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea.
Cum încep elevii școala. Propunerea CNSU
Hotărârea CNSU a fost aprobată în urma ședinței de Guvern. Conform acesteia, scenariul verde presupune ca incidența cazurilor în ultimele 14 zile să fie mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori, în localitate. În cazul acestui scenariu, prezența fizică la școala este impusa pentru antepreșcolari, preșcolari și toți elevii.
Scenariul galben presupune ca incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate să fie mai mare de 1 la mie, dar mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. Astfel că, se impune prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar. De asemenea, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal.
Scenariul roșu apare atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3 la mie. În acest caz activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.
Stagiile de pregătire practică se vor face cu prezența fizică
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus ca indiferent de scenarii, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică. Acestea se vor face respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Sănătății.
Legat de modalitatea de desfășurare a activităților ce presupun prezența fizică a studenților în cadrul instituțiilor de învățământ superior, decizia se va lua în baza autonomiei universitare. Cei care vor decide va fi personalul aflat la conducerea acestor instituții de învățământ.
Conform aceleeași surse, în localitățile unde este instituită carantina zonală, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Și în ceea ce privește activitățile ce presupun prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale s-au făcut precizări. CNSU a decis ca acestea să fie gestionate în funcție de situația epidemiologică realizată la nivelul ministerelor din care fac parte.