Cum mănânci corect cozonacul, fără să te îngrași. Trucul care ține caloriile la distanță

de: Bișinicu Andreea
24 12. 2021

De sărbători, românii pregătesc cele mai bune bucate tradiționale pentru masa festivă de Crăciun, în jurul căreia se strâng familia, prietenii și toți cei dragi. Cozonacul este desertul preferat al românilor de sărbători, fiind un dulce pufos și extrem de savuros. Gospodinele te învață cum să mănânci corect cozonac, fără să mai ai grija cântarului.

Trucuri pentru a mânca felii de cozonac, fără să punem kilograme în plus

Atunci când vin sărbătorile de iarnă, cozonacul este vedeta mesei de Crăciun. Fiind atât de gustos, este aproape imposibil să nu gustăm mai mult de o felie. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat, la Antena 3, ce trebuie să facem ca să nu ne îngrășăm, după ce mâncăm cozonac.

„Depinde de cantitate, depinde de ce mâncăm în rest. Dacă în rest reducem din caloriile goale, nu mâncăm dulciuri industriale, nu bem sucuri cu zahăr, nu mâncăm foarte gras, doar așa o friptură slabă și o salată, ne permitem să mâncăm și cozonac.

Cei care fac sport, care fac mișcare, își permit să mănânce chiar și mai mult, pentru că, o felie – două de cozonac, două felii mai subțiri înseamnă cam o oră de sport pentru o persoană de greutate medie. Ingredientele sunt foarte dense din punct de vedere caloric.

Tocmai aceasta este și ideea. O prăjitură are calorii ușor de asimilat, este și dulce, are și făină, și ouă, are și lapte, nucă, cacao, diverse alte ingrediente care sunt dense caloric și, în special, bogate în zaharuri.”, a spus specialistul la Antena 3.

Când este recomandat să mâncăm cozonac

Expertul în nutriție recomandă să consumăm o felie de cozonac cu lapte sau iaurt, pentru a transforma masa într-o gustare de zile mari. De asemenea, este recomandat să mâncăm cozonac după ce am terminat antrenamentul de exerciții fizice.

„Cine poate să bea lapte, sigur, poate să consume și cu un pahar de lapte. Iaurtul poate fi iarăși o asociere bună. Trebui să ținem cont de cantitatea totală. Poate fi o parte din micul dejun, poate fi o gustare, poate fi un desert, deci îl putem încadra cam oriunde în ziua noastră.

După antrenament ar fi momentul cel mai bun, pentru că te ajută cu refacerea după antrenament și acele calorii nu se mai depun. (…) Dacă nu facem sport, excesul de calorii se va depune sub formă de grăsime.

În plus, alte efecte negative, care nu apart neapărat într-o zi, dar dacă menținem acest obicei și continuăm cu dulciuri și alte alimente similare, sigur că vasele de sânge au de suferit, inima are de suferit, ficatul are de suferit, practic tot organismul are, în timp, la un astfel de exces alimentar, de suferit.

Excesul alimentar ocazional este binevenit, ne face să ne simțim bine, ne dă mirosul și gustul, plăcerea de sărbători. (…) Cred că în 5 zile se vede, mai ales la persoanele cu tendință de îngrășare, mai ales la persoanele care au ținut regimuri stricte, chiar și o cantitate atât de mică seva observa, se va simți.”, a continuat nutriționistul Cristian Mărgărit, pentru sursa citată.

Cozonacul se poate consuma cu moderație, dacă este consumat în prima parte a zilei, în special, iar celelalte alimente de care nu avem nevoie sunt eliminate din meniu. De asemenea, exercițiile fizice și mișcarea sunt bune pentru a păstra un tonus bun.