Cum îți vor fi manipulate visele. Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor

Cum îți vor fi manipulate visele. Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor
Visele îți pot fi manipulate

Visele sunt gândurile cele mai adânci și semnele cele mai puternice pe care le primește un om din partea sbconștientului. Ce descoperire au făcut specialiștii despre vizualizările oamenilor din timpul somnului?

Visele pot fi manipulate! Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Specialiștii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au găsit metoda prin care visele pot fi manipulate din exterior. Totul doar cu ajutorul unei aplicații cu un dispozitiv de monitorizare a somnului. Cercetătorii au putut să insereze anumite subiecte în visele unor persoane, iar rezultatele i-au surprins până și pe ei. Visele manipulate ar putea ajuta milioane de oameni care au probleme cu coșmaruri din cauza unor traume din viață sau ar putea face viața mai ușoară acelora care suferă de anumite boli psihice.

De asemenea, poate să ajute oamenii să fie mai binedispuși, mai creatici și să confrunte mai bine stresul de peste zi. Tehnica se numește incubare vizată a viselor, iar în perioada de reverie – stare semi-lucidă care apare când o persoană este aproape adormită sunt introduse celui care doarme „informaţii specifice, care intră apoi direct în conţinutul visului său”, potrivit cercetătorilor.

În cadrul experimentului au existat treziri succesive ale celor 25 de oameni. Acestea își scriau într-o aplicație: „aminteşte-ţi să te gândeşti la un copac” sau „aminteşte-ţi să îţi observi gândurile”, apoi se pregăteau de somn. Un dispozitiv purtat pe mână în timpul somnului le monitoriza ritmul cardiac, schimbările electrice la suprafața pielii și inclusiv câte degete au îndoite sau relaxate.

„Pur şi simplu oamenii ne spuneau dacă ceea ce sugerau înainte de somn le apărea în vis. Lucrurile acestea se transformau adesea – sugestia unui copac devenea o maşină în formă de copac, dar ajungeau să fie încorporate direct cu uşurinţă” spune Horowitz. Cercetătorii au descoperit că 67% dintre visele subiecţilor au avut legătură cu un copac. „Urmam rădăcini cu cineva şi ele mă transportau în locaţii diferite”
Participant

”Visele deveneau din ce în ce mai bizare şi imersive cu fiecare trezire” au notat cercetătorii.

Visele pot fi manipulate
Visele pot fi manipulate

„Inconștientul cognitiv ar putea reprezenta o parte mult mai mare a activității”

„Dacă ideea potrivit căreia numai 10 la sută din capacitățile noastre cerebrale ar fi exploatate este falsă, atunci inconștientul cognitiv ar putea reprezenta o parte mult mai mare a activității noastre cerebrale decât conștientul. Pornind de la această constatare, raționamentul științific este gata să înțeleagă tot, cu condiția de a putea testa. Dar în prezent, suntem departe de a găsi o explicație”
Perrine Ruby

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI