Cum îți poți recupera banii dacă ai trecut datele greșit pe rovinietă. Ce solicitare trebuie să faci imediat
Pentru a circula pe drumurile publice din afara orașelor, în România, șoferii trebuie să aibă o rovinietă valabilă. În caz contrar, amenzile sunt destul de mari pentru conducătorii auto care nu respectă acest lucru. Dacă ai achitat deja taxa de drum, dar nu știi cum îți poți recupera banii dacă ai trecut datele greșit pe rovinietă, iată toate detaliile în materialul de mai jos!
Cum îți poți recupera banii dacă ai trecut datele greșit pe rovinietă
Rovinieta, veșnica problemă a conducătorilor auto! Se știe că circulația pe drumurile publice din afara orașelor se face doar cu o rovinietă valabilă. Nu există șofer care să fi uitat cel puțin o singură dată faptul că îi expirase rovinieta și s-a trezit cu o amendă din această cauză.
Dacă te opresc polițiștii de rutieră și nu o ai, riști o amendă usturătoare! De asemenea, mai există cazuri în care datele de pe rovinietă au fost completate greșit atunci când a fost achiziționată.
Dacă nu știați până acum, datele de pe taxa de drum care au fost greșite se pot corecta. Totodată, dacă ai plătit rovinieta, dar datele erau greșite și ai primit amendă, doar o instanță de judecată o mai poate anula.
Dar haideți să vedem cum îți poți recupera banii dacă ai trecut datele greșit pe rovinietă!
Șoferii pot face o solicitare către CNAIR
Se întâmplă de multe ori ca atunci când mergem la benzinărie să facem rovinieta pentru călătorie să nu verificăm atent toate datele de pe hârtie.
Mai mult de atât, dacă casierul a greșit, te poți trezi cu amendă, cu toate că ai plătit rovinieta în mod legal. Iată cum poți corecta rapid această problemă!
În luna mai a acestui an, CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a emis un comunicat, prin care ruga șoferii să fie mai atenți atunci când completează datele pentru rovinietă.
Dacă totuși se întâmplă ca conducătorii auto să greșească atunci când își scriu datele de identificare ale mașinii pe rovinietă, acum au posibilitatea să solicite modificarea informațiilor, ba chiar să-și recupereze banii. Acest lucru se poate realiza dacă șoferii trimit o solicitare către CNAIR.
CNAIR a primit peste 500 de cereri de corecție a numerelor de înmatriculare
Cu toate acestea, anularea unei eventuale amenzi dacă nu au plătit rovinieta nu mai este de competența CNAIR, șoferii sancționați putând să se adreseze doar instanțelor de judecată.
În plus, și șoferi care își vând mașina pot solicita către CNAIR returnarea parțială a banilor de rovinietă pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei.
Mai precis, cel care pune în vânzare vehiculul poate cere returnarea banilor pentru perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el.
CNAIR anunță că de la începutul anului 2022 și până acum a primit deja mai mult de 500 de solicitări de corecție a numerelor de înmatriculare. Multe dintre acestea au fost transmise ulterior primirii unor procese-verbale de constatare a contravenției.
Toți șoferii care circulă pe drumurile naționale, europene sau pe autostrăzile din România trebuie să plătească această taxă de drum, începând cu anul 2002. În cazul în care uită să achite contravaloarea acestei hârtii, conducătorii auto riscă să fie sancționați cu amendă.