Cum îți dai seama dacă ouăle au expirat. Detaliul scris pe ambalaj la care nimeni nu se uită atent
Vorbim despre un aliment de bază în dieta românilor, nelipsit de pe rafturile magazinelor din toate colțurile țării și din coșurile de cumpărături ale clienților. Există însă o întreagă dezbatere în rândul oamenilor: cum îți dai seama dacă ouăle au expirat? Detaliul scris pe ambalaj la care nimeni nu se uită atent este cheia.
Detaliul pe care mulți îl trec cu vederea
Cine ar fi crezut că banalul ou poate crea dezbateri intense? În condițiile în care consumul de alimente alterate poate avea consecințe grave asupra sănătății, este foarte important să știm cum trebuie depozitate în condiții optime și când este momentul să le aruncăm la gunoi.
Când vorbim despre ouă, ne referim la cele cumpărate din comerț, cheia este un detaliu scris pe ambalaj și pe coaja lor, dar pe care mulți îl trec cu vederea. Este vorba despre formularea „A se consuma, de preferință, înainte de”.
Sarah Howard, șeful departamentului tehnic la Heritage Breeds, a declarat:
„Cele mai bune rezultate sunt întotdeauna obținute atunci când ouăle sunt cât mai proaspete posibil încadrându-se în termenul de „A se consuma, de preferință, înainte de”.
În special, ouăle poșate pot fi dificil de făcut corect, iar utilizarea celor mai proaspete ouă vă va ajuta să obțineți acel finisaj perfect – albușuri bine structurate, care înconjoară gălbenușurile portocalii intense.” – conform The Sun.
Cu toate astea, ele pot fi consumate și după ce trece data de pe ambalaj.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle! Ce trebuie să faci, de fapt, ca să se decojească mai repede
Cum îți dai seama dacă ouăle au expirat
Potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare, „ouăle pot fi consumate după data de expirare, atâta timp cât sunt gătite bine până când gălbenușul și albul sunt solide sau dacă sunt folosite în feluri de mâncare în care vor fi gătite complet”.
Ouăle au o perioadă de valabilitate de 28 de zile de la data depunerii. Prin lege, acestea trebuie să ajungă la consumatorul final în termen de 21 de zile de la data stabilită, astfel încât oamenii să aibă șapte zile să le consume.
Dacă sunt depozitate în mod adecvat, ouăle pot rămâne proaspete până la cinci săptămâni după data de pe cutie.
Trebuie făcută diferența între formularea „A se consuma, de preferință, înainte de” și „Expiră la” – prima se referă la calitate, iar a doua, la siguranța consumatorului.
Cum îți dai seama dacă ouăle au expirat:
- verifică dacă există mirosuri neplăcute când le spargi
- pune-le într-un vas cu apă, un ou proaspăt se va scufunda, în timp ce unul alterat va pluti
Te-ar putea interesa și: A fiert ouă în apă minerală și rezultatul a uimit-o. Ce vei observa după doar câteva minute, trucul e genial