Cum îți dai seama dacă orezul este expirat. Secretul știut de puțini oameni
Contrar celor știute până acum, se pare că orezul nu ține la nesfârșit și are un termen de garanție. Trebuie să știi, deci, când expiră acel aliment.
Cum îți dai seama dacă orezul este expirat
Orezul este un aliment versatil. El se găsește în mai multe variante: orez alb, basmati, sălbatic sau jasmine, iar durata sa ”de viață” variază în funcție de tipul de orez ales. Orezul brun rezistă între 3 și 6 luni deoarece nu este procesat și conține o cantitate mai mare de ulei sau de grăsime. Și orezul alb rezistă destul de bine, până la 2 ani, dar trebuie ambele să fie depozitate corespunzător, la temperatura camerei.
Orezul are înscrisă pe pungă data de expirare, însă dacă acel înscris s-a deteriorat, poți să îți dai și tu seama dacă este expirat sau nu. Primele semne sunt acele găuri ce apar în bobul de orez, gândaci sau insecte sau chiar apa ce poate duce la apariția mucegaiului. Orezul brun poate să se decoloreze, să aibă un miros neplăcut sau o textură uleioasă. Pentru a prelungi valabilitatea orezului, trebuie să-l ții la temperatura camerei, într-un loc uscat sau într-un container, ca să nu prindă aer. Așa se protejează împotriva musculițelor și umezelii.
De menționat este că orezul expirat este contaminat cu fungi sau cu mucegai. Acestea produc micotoxine ce duc la toxiinfecții alimentare. De altfel, mecotoxinele sunt asociate simptomelor ca vărsături, stări de greață, dureri abdominale, convulsii, comă sau risc crescu de cancer și slăbirea sistemului imunitar. În plus, mucegaiul reduce calitatea nutrițională a produsului. Orezul poate fi infectat cu Baccillus cereus, o bacterie ce duce la dureri abdominale, diaree și vărsături. Ea este o bacterie care rezistă mult timp și în timpul preparării orezului.
Beneficiile consumului de orez
Orezul este un aliment benefic pentru sănătate și nutriție, întrucât nu conține grăsimi nocive, colesterol sau sare. El luptă împotriva obezității și dă o stare generală de sănătate bună.
Întrucât în general nu conține sare, este bun de consumat când vine vorba de scăderea presiunii sanguine. Se știe că excesul de sare este asociat cu apariția unor boli de inimă precum arteroscleoroza, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Orezul protejează organismul și împotriva cancerului. El are antioxidanți naturali ce stimulează protecția organismului împotriva radicalilor liberi.
Praful de orez aplicat local poate vindeca anumite boli de piele, iar capacitatea antioxidantă ajută la întârzierea apariției ridurilor, dar și a altor semne de îmbătrânire prematură.