Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală. Cum o verifici cu un pahar cu apă
Mierea naturală reprezintă nu doar un ingredient savuros pentru un desert rapid, ci și unul apreciat în diferite tratamente medicale, cosmetice sau care țin de diete. Proprietățile sale antioxidante și antiseptice transformă mierea într-o alternativă la zahăr dar și la diferite medicamente.
Cu toate acestea, este extrem de important să descoperi dacă mierea este naturală sau nu înainte de a o integra într-un astfel de tratament. Poți încerca mai multe teste pentru a afla ce tip de miere folosești sau urmează să cumperi.
Cum știi dacă mierea este naturală
Unul dintre cele mai apreciate produse apicole este mierea, care nu doar că este bogată în beneficii importante pentru sănătate, dar se remarcă și printr-un gust savuros. Cu toate acestea, este și un ingredient ce poate fi contrafăcut. În lipsa precauției, te poți trezi că ai cumpărat o miere falsificată. Totuși, poți să afli dacă mierea este naturală sau nu cu ajutorul unor tehnici simple.
Culoarea mierii variază în funcție de florile din care a fost colectată, aceasta putând să varieze între maro închis și maro deschis. Cu toate acestea, ea nu va indica și nivelul său de calitate.
Cu timpul, mierea se poate închide la culoare, fără a-i afecta însă calitățile. Chiar și așa, e bine să știi că o miere transparentă este mult mai procesată față de una mai densă. Distilarea nu îndepărtează decât ceara sau reziduurile, lăsând în urmă polenul.
Mierea zaharisită, naturală sau nu?
Potrivit specialiștilor, mierea ar trebui să se cristalizeze în termen de 3 luni de la prima deschidere a borcanului, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil. Unele variante de miere se pot păstra în formă lichidă mai mult timp, iar altele se pot cristaliza după câteva săptămâni. Acesta nu reprezintă însă un indiciu cu privire la calitatea sa și nu arată dacă mierea este sau nu naturală.
Pe de altă parte, putem depista că avem de-a face cu o miere falsificată atunci când nu se remarcă aroma florală, plăcută și dulce. Un miros acru sau absența oricărui parfum poate indica faptul că avem de-a face cu un fals.
Testul cu paharul cu apă dezvăluie o miere falsă
Pentru a testa dacă mierea este una naturală, luați două pahare de apă și dizolvați o cantitate mică de miere în fiecare dintre ele. Adăugați 4-5 picături de iod în primul pahar și aceeași cantitate de oțet la a doua. Dacă amestecul devine albastru în recipientul cu iod, înseamnă că producătorul a folosit amidon la fabricarea produsului. Dacă apa prezintă reacție în pahar cu oțet, înseamnă că a fost adăugată cretă.