Cum îți dai seama dacă mai sunt buni sau nu cartofii. Ce apare pe coaja legumei și cum arată un cartof stricat la interior
Cartofii sunt extrem de preferați de români, mai ales pentru că aceștia pot să fie adăugați în foarte multe rețete sau serviți ca și garnitură. De foarte multe ori tindem să cumpărăm mai multe legume decât este necesar, așa că le depozităm în locuri uscate din casă și preferăm să le folosim cu alte ocazii. De la sănătos la toxic este un singur pas, așa că trebuie să avem mare grijă atunci când ne apucăm de o altă rețetă!
Ce apare pe cartofi atunci când nu mai pot să fie mâncați. Semnele ce te pot salva
Există mai multe modalități prin care ne dăm seama dacă un cartof mai poate să fie consumat sau nu. Deși legumele au numeroase proprietăți benefice și sunt extrem de gustoase, ele pot să cauzeze probleme mari de sănătate dacă nu suntem atenți la starea în care se află.
Pentru început, ei trebuie examinați pentru a vedea dacă există semne de deteriorare. Umezeala, petele maronii, micile crăpături și putregaiul ieșit la suprafață ar trebui să stârnească unele semne de întrebare. Deși imperfecțiunile pot să fie îndepărtate, gustul cartofilor ar putea să fie afectat. De asemenea, legumele trebuie tăiate pe jumătate pentru a nu exista pete maronii la interior.
Sănătatea ta, pusă în pericol. Cum poți să eviți viitoarele probleme
Dacă la contactul cu pielea coaja este încrețită sau uscată, legumele pot să fie stricate. Trebuie căutați, de asemenea, colții mici sau rădăcinile ieșite la suprafață. Cartoful este stricat dacă au apărut rădăcini vechi alături de cele noi, iar mugurii pot să fie observați pentru că au o nuanță mai deschisă, verzuie.
Culoarea verde indică formarea solaninei, o substanță foarte toxică pentru oameni. Trebuie evitată intoxicarea cu acest compus, mai ales că ea poate să aibă efecte extrem de neplăcute. Dacă de la 8-12 ore apar vărsăturile, grețurile, diareea, durerile de cap și amețelile înseamnă că legumele consumate nu ar fi fost atât de bune precum credeam.
Cum îți dai seama dacă trebuie să arunci legumele. Cele mai simple metode
Fierberea sau prăjirea cartofilor nu elimină conținutul de solanină, așa că aceștia trebuie aruncați atunci când se observă semnele foarte vizibile prezentate mai sus. Intoxicarea cu această substanță poate să ducă la moarte în cele mai grave cazuri, așa că trebuie evitat ca aceste legume să fie consumate atunci când devin toxice chiar dacă mugurii au fost îndepărtați de pe suprafața cartofilor.
Cartofii trebuie neapărat păstrați în locuri răcoroase, ferite de lumină pentru a nu exista probleme privind consumul lor pe viitor. Așa se poate întârzia creșterea volumului de solanină din interior. De asemenea, dacă ei au un gust amar atunci când sunt mâncați trebuie neapărat aruncați pentru că deja au devenit toxici.