Cum îţi dai seama dacă apa de la robinet este bună de băut. Detaliile care îţi arată că este periculoasă
Mulți români obișnuiesc să consume apă direct de la chiuvetă. Puțini știu ce detalii pot să dezvăluie dacă produsul este calitativ sau nu. Playtech Știri îți explică în rândurile de mai jos cum îți dai seama dacă apa de la robinet este bună de băut. De vei ține cont de aceste indicii, vei scăpa de multe probleme de sănătate.
Riscurile la care te expui dacă apa pe care o bei nu e bună
Și tu obișnuiești să consumi apă direct de la robinet? De obicei, românii care locuiesc la casă nu se confruntă cu dificultăți în acest sens, însă lucrurile stau diferit în cazul celor care trăiesc la bloc. Există unele detalii care te pot ajuta să îți dai seama dacă produsul este de calitate sau îți poate provoca probleme.
Cu siguranță știai deja că apa care nu este calitativă poate să îți pună sănătatea în pericol. Specialiștii din domeniul medical au atras de multe ori atenția cu privire la diverse afecțiuni cu care te poți confrunta, dacă apa pe care o bei nu este bună.
Apa care nu este bună pentru consum este mereu contaminată cu bacterii, viruși, paraziți sau alți agenți patogeni. Aceștia pot să conducă la dezvoltarea de infecții gastrointestinale, care se pot manifesta prin diaree, vărsături, crampe și/sau greață. Tot prin consumul de apă necalitativă poți să te îmbolnăvești de febră tifoidă, dizenteria, giardioza și criptosporidioza.
Există situații în care, din cauza apei contaminate, poți să dezvolți și hepatita A, o infecție virală ușor de transmis pe cale orală. Aceasta afectează ficatul și poate să se manifeste prin stări precum oboseală, îngălbenirea pielii și/sau a ochilor, dureri la nivel abdominal sau chiar pierderea poftei de mâncare.
Cum îţi dai seama dacă apa de la robinet este bună de băut
Dacă vrei să verifici calitatea apei, este bine să o supui unui test. Îți poți da seama singur, acasă, dacă apa pe care o bei este bună sau nu. Pentru început, este bine să-i verifici culoarea. Așa cum știi deja, apa trebuie să fie incoloră, dacă este de calitate. În cazul în care prezintă diverse nuanțe, poate fi vorba inclusiv despre prezența unor metale grele în compoziția sa.
Pentru început, ce trebuie să faci este să lași apa să curgă timp de două minute maximum. Apoi, umple un pahar cu apă și ține-l la lumina zilei. Dacă apa este incoloră, înseamnă că este bună pentru consum. În cazul în care este gălbuie sau maronie, există două variante: țevile sunt ruginite sau rezervorul de apă din infrastructura de alimentare este compromis.
Te-ar putea interesa și: Ingredientele din bucătărie care transformă apa de la robinet în apă alcalină
Oricum ar fi, dacă apa are nuanță gălbuie sau maronie, nu este bine să o consumi. S-ar putea să prezinte în compoziția sa inclusiv rămășițe de metale grele. De obicei, acestea se infiltrează în apă din surse naturale. Expunerea îndelungată la aceste metale prin intermediul apei potabile poate conduce inclusiv la probleme neurologice sau leziuni ale organelor.