Cum îţi dai seama că un ou este stricat. Cel mai simplu mod, dezvăluit de bucătării profesionişti

de: Ana Chivu
13 08. 2022

Ouăle se află în frigiderele din toată lumea. Majoritatea le achiziționează de la diverse supermarket-uri, dar unii le cumpără de la unii producători locali sau ferme. Indiferent de unde le-ai lua, trebuie să ai grijă la felul în care le depozitezi pentru a nu se strica. Cum îți dai seama dacă unul din ele nu mai este bun pentru consum? Câțiva bucătari profesioniști au împărtășit cunoștințele lor și au mărturisit cum să ne dăm seama de ouăle stricate dintr-un carton.

Truc util: cum îți dai seama că un ou e stricat?

Oul este unul din cele mai sănătoase și consumate alimente. Dacă obișnuiești să achiziționezi prea multe sau nu le mănânci în timp ori le iei de la sursă astfel, poți recurge la câteva trucuri pentru a evita produsele stricate. Trebuie să ții cont în primul rând de aspect. O coajă aspră îți aduce la cunoștință ca oul este proaspăt.

În același timp, el are porii evidenți și nu are deloc pete pe suprafața sa. De asemenea, este recomandat să nu iei ouă care au coaja lucioasă, o culoare ciudată sau care prezintă pete de culoare. Mai mult decât atât, specialiștii susțin că poți lăsa la magazin ouăle care sunt prea murdare sau care sunt crăpate.

Ce trebuie să faci: este testul perfect

O altă modalitate prin care să îți dai seama că un ou este stricat sau vechi este să îi scufunzi în apă. Ia un vas din sticlă pe care îl umpli cu apă și în care să scufunzi ouăle. Cele proaspete stau orizontal pe fundul recipientului. Dacă oul se scufundă și după stă puțin ridicat, are deja aproximativ o săptămână.

După două sau trei săptămâni acesta are o poziție aproape verticală. Nu trebuie să consumi ouă care rămân în poziția verticală pentru că riști să ai probleme de sănătate.

O persoană cu analizele bune poate mânca două sau trei ouă pe zi, dar dacă este diagnosticată cu anumite boli de ficat sau are colesterolul mărit trebuie să se limiteze la maximum de cinci ouă pe săptămână. Copiii pot consuma însă și șase ouă pe săptămână pentru că au nevoie de lipide mai multe.